Трайков обяви, че е бил предупреден преди месеци какво му готви прокуратурата

1856
Трайков обяви, че е бил предупреден преди месеци какво му готви прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Смесено новогодишен и коледен подарък – така бившият енергиен министър и кандидат за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков коментира новината, че е обвинен за сделката с миноритарния държавен дял в "ЕВН Електроразпределение". Трайков уточни, че призовката за връчване на обвинението е получил на 23 декември и е трябвало да се яви на 28 декември.

По два различни начина ми беше казано каква ще е съдбата ми по отношение на това обвинение, когато се кандидатирах за президент и заради определено мое поведение в кампанията, разказа Трайков. По думите му първият път е бил завоалиран, а вторият – директен. Беше недвусмислено, че съдбата на обвинението е свързана с поведението ми по време на кампанията, категоричен беше Трайков. Всеки, който говори за проблемите в правосъдието, за картела на горивата, за измамите с обществените поръчки, е неудобен, добави той.

Златен скункс за Трайчо Трайков, той го счупи (ВИДЕО)

"Господари на ефира" продължи традицията си да връчва "Златен скункс" на кандидатите за президент, които обещаха да отидат на балотаж, ...

Откъдето и да хванете обвинението, то е безумно, но не пречи такъв вид обвинения да се ползват за натиск. Прокуратурата твърди, че е изготвила независима пазарна оценка за сделката – затова се казва пазарна оцена, защото пазарът я дава. Продажбата на миноритарния дял беше на 20% по-висока цена от пазарната, заяви Трайков. Прокуратурата пита защо се получила пазарната оценка, а не експертната оценка на Иван Иванов (бел. ред. – настоящият председател на КЕВР, избран по предложение на Реформаторския блок), на която се позовават. По-важното е, че питат защо продажбата е извършена Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол – това е органът, който е оторизиран за такива действия, подчерта Трайков. И припомни, че продажбата е била в програмата на първото правителство на Бойко Борисов, както и че сделката е била част от списъка на Комисията за финансов надзор (КФН) т.е. всичко по процедура е изпълнено.

Въпросът е какво искат от мен, каза Трайков. 10 млрд. лева губим всички годишно, защото държавата не функционира както трябва, подчерта бившият министър и даде примери с обществените поръчки, със здравеопазването, където имало пет пъти увеличение за пет години, но никой не се чувствал пет пъти по-здрав, както и образованието.

Когато прокуратурата иска да опрасква – опрасква, когато иска да завоалира – завоалира, категоричен беше Трайков. И отново даде пример – Христо Бисеров. Когато прокуратурата иска да се старае, се старае, многозначителен беше Трайков.

За финал бившият министър подчерта, че проектът на Христо Иванов "Движение Да България" е много добър пример за опит за промяна. Мисля, че липсата на политически опит е много добра предпоставка, защото често опитните политици са принудени да правят компромиси, обясни Трайков, след като беше попитан защо партията на Иванов не се обедини с Радан Кънев и ДСБ. Припомняме, че Трайчо Трайков присъстваше на първата среща на "Да България".

Ненчев с официално обвинение, може да влезе в затвора за 10 години

Обвинителният акт срещу военния министър Николай Ненчев във връзка със случая с "Интендантско обслужаване" вече е внесен в съда. Това с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика