Украйна за интервюто на Митрофанова при Волгин: Съучастие в кремълската въоръжена агресия (СНИМКИ)

6424
Украйна за интервюто на Митрофанова при Волгин: Съучастие в кремълската въоръжена агресия (СНИМКИ)
Снимка: Колаж/Actualno.com

Посолството на Украйна изразява огромно разочарование и дълбоко огорчение във връзка с анонса, че представител на кремълския режим - посланикът на руската федерация ще гостува в предаването "Политически некоректно" на Българско национално радио.

Това пишат в свое официално становище от посолството на Киев у нас. Поводът е предварително обявеното гостуване на Елеонора Митрофанова в студиото на БНР в събота по обед с водещ Петър Волгин.

"Предоставяне от страна на национална българска медиа на възможност за изява и пропаганда на официално лице на държава агресор е грубо нарушение на професионалните и морални стандарти в журналистиката. Посолството на Украйна получи покана за гостуване в това дискредитирано от години предаване, подкрепящо наративи на руската агресия и хибридната война, но я оценява като опит за маскиране на хибридната дейност на водещия, дезинформация и подмяна на ценности, използваки за тази цел медийна независимост и свобода на слово", подчертават от посолството. Според тях участие на представител на държава агресор в предаване на национална медия не е дискусия или обмен на мнения, а неприкрита подкрепа на кремълския режим.

Още: Заради проруска пропаганда: Поискаха изслушване на Петър Волгин в парламента

Действително от екипа на предаването уточняват, че официална покана за интервю има и към Извънредния и Пълномощен Посланик на Украйна Нейно Превъзходителство г-жа Олеся Илашчук. 

"Сигурни сме, че поканата ни ще получи положителен отговор и в някое от следващите предавания ще чуете и г-жа Илашчук. Вие, разбира се, ще бъдете уведомени веднага, след като това бъде уточнено", споменават още те.

Олеся Илашчук (вдясно) няма да се яви на интервю при Петър Волгин. Снимка: БГНЕС

В знак на протест, че БНР за пореден път ще се тиражира пропагандата на държава, обявила България за враг, журналистът Цветан Томчев организира гражданска акция пред БНР в 11:00 часа.

Още: Кореспондентът на БНР в Москва трябва да напусне Русия до две седмици

"Предоставяване на медийни изяви на посланника на русия е вид съучастие в кремълската въоръжена агерсия и хибридната война не само срещу Украйна, но и срещу целия демократичен свят. Посолството на Украйна няма да се възползва от право на отговора, любезно предложен от ръководството на БНР, защото в случая не става дума за "друга гледна точка" или "алтернативно мнение", пишат още в своята позиция дипломатите от Киев.

В своята позиция те разказват и предисторията:

"Руската федерация от 2014 година извършва брутална въоръжена агресия срещу Украйна. От 24 февруари 2022 година русия започна и пълномащаабна въоръжена инвазия в Украйна, с цел окупация и присъединяване на новите територии, за пореден път нарушавайки всички международни договори и норми. За извършените престъпления срещу Украйна и украинските граждани, срещу човечество, руското ръководство и руските военни престъпници ще бъдат съдени в Международния криминален съд и Международния трибунал. Русия е държава-терорист, която освен пълномащабна въоръжена агресия срещу Украйна, води хибридна война срещу ЕС и НАТО", пишат от посолството.

Още: Наказание за пропаганда? БНР дава на Волгин заплата, достойна за депутат

Дипломатите са изпратили и официално обръщение до Народното събрание и отговорните институции на Република България, с искане да се сезират всички регулаторни и компетентни органи за нарушаването на професионални, морални и етическите стандарти от страна на предаването на "Политически некоректно" в Българско национално радио, което "работи единствено в подкрепа на руската пропаганда и дезинформация".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика