В Русия пак обвиниха България заради историята, Решетников приравни БСП и ГЕРБ

9681
В Русия пак обвиниха България заради историята, Решетников приравни БСП и ГЕРБ
Снимка: Getty Images / Guliver

"Виждам, че в България за мнозина, не за всички, но за мнозина, православието, вярата, е само дума. Те се държат като диваци, като езичници. Не виждаме голяма разлика между ГЕРБ и БСП. Социалистите обичат да обещават, но като ГЕРБ не правят нищо за развитието на руско-българските отношения". Това заяви бившият генерал от руското разузнаване и изпълнителен директор на Сдружение за развитие на руското историческо образование "Двуглав орел" Леонид Решетников. Именно неговото име изплува на повърхността като основна действаща фигура преди президентските избори, спечелени от Румен Радев. Преди вота той се срещна в Москва с лидера на БСП Корнелия Нинова, която по-късно отрече това, а на срещата са били обсъждани кандидатурите, които БСП може да подкрепи за президент.

"Споровете по историческата истина са възможни, но без откровени лъжи. Колкото повече българските власти и историци фалшифицират историята и хитреят за Освобождението, толкова повече руснаците ще забравят за България, ще е по-трудно за нас и знаещите, уважаващи ни българи да работим в полза на нормалните отношения между Русия и България", заяви още той.

ДСБ: 7 дни срамно мълчание след провокацията на Русия за 3 март

Вече 7 дни властта срамно мълчи за недопустимата провокация от страна на Русия към независима република България. ...

Решетников изключи патриарх Кирил да е участвал в каквито и да е политически машинации. "Просто, той не е издържал да слуша благодарности в официални речи към неизвестни финландци и литовци, които не са били в руската армия. Затова и Румен Радев, който има етикет на "проруски настроен", но също говореше така, трябваше да го изслуша", допълни той.

"С голямо съжаление трябва да заявя, че Русия и България са се разминали сериозно и че перспективата, че ситуацията ще се промени към по-добро, не е видима. Явно пропастта между двете страни ще се увеличи, тъй като България е член на НАТО, особено враждебна организация, член на ЕС, която упражнява срещу нас жестоки санкции, верен съюзник на САЩ, които ни считат за враг номер едно. Оттам идват всички проблеми", коментира още Решетников.

Критично по темата се изказа и ръководителят на синодалния отдел за външни църковни връзки на руската църква митрополит Иларион Волоколамски. Той е на мнение, че към преразглеждане на историята и омаловажаване на ролята на Русия във важни за Европа събития е склонна не само България, но всички страни от бившия Варшавски договор, предава Интерфакс-Религия.

Синодът: Президентът Радев се държа като държавник с руския патриарх

През целия разговор президентът се държа като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, кое...

"Мисля, че в една или друга степен това засяга всички страни от т.нар. постсъветско пространство и всички страни от бившия Източен блок, почти всички от които днес влизат в състава на НАТО", коментира митрополитът в предаване на телевизионния канал "Россия-24", цитирано от Агенция "Фокус".

Според него в България се пренаписва историята. "Още преди няколко години на тържествата по случай поредната годишнина от Освобождението на България от османска власт Русия въобще не е споменавана, макар точно тя да обявява война на Османската империя", заяви още той.

"В състава на руската армия е имало представители на различни националности. Своя принос в освобождаването на България е дала и Румъния, но именно руската е била основната сила, която е осигурила победата", коментира Иларион.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика