X
 
 

В Русия пак обвиниха България заради историята, Решетников приравни БСП и ГЕРБ

6711 10
photo of В Русия пак обвиниха България заради историята, Решетников приравни БСП и ГЕРБ
Снимка: Getty Images / Guliver
"Виждам, че в България за мнозина, не за всички, но за мнозина, православието, вярата, е само дума. Те се държат като диваци, като езичници. Не виждаме голяма разлика между ГЕРБ и БСП. Социалистите обичат да обещават, но като ГЕРБ не правят нищо за развитието на руско-българските отношения". Това заяви бившият генерал от руското разузнаване и изпълнителен директор на Сдружение за развитие на руското историческо образование "Двуглав орел" Леонид Решетников. Именно неговото име изплува на повърхността като основна действаща фигура преди президентските избори, спечелени от Румен Радев. Преди вота той се срещна в Москва с лидера на БСП Корнелия Нинова, която по-късно отрече това, а на срещата са били обсъждани кандидатурите, които БСП може да подкрепи за президент.

"Споровете по историческата истина са възможни, но без откровени лъжи. Колкото повече българските власти и историци фалшифицират историята и хитреят за Освобождението, толкова повече руснаците ще забравят за България, ще е по-трудно за нас и знаещите, уважаващи ни българи да работим в полза на нормалните отношения между Русия и България", заяви още той.

Сидеров: Патриарх Кирил може да говори както си иска, аз защитавам Русия

Патриарх Кирил може да говори както си иска. А освен това говореше верни неща. Няма нужда да подскачаме, защото човекът е прав. Това з...

Решетников изключи патриарх Кирил да е участвал в каквито и да е политически машинации. "Просто, той не е издържал да слуша благодарности в официални речи към неизвестни финландци и литовци, които не са били в руската армия. Затова и Румен Радев, който има етикет на "проруски настроен", но също говореше така, трябваше да го изслуша", допълни той.

"С голямо съжаление трябва да заявя, че Русия и България са се разминали сериозно и че перспективата, че ситуацията ще се промени към по-добро, не е видима. Явно пропастта между двете страни ще се увеличи, тъй като България е член на НАТО, особено враждебна организация, член на ЕС, която упражнява срещу нас жестоки санкции, верен съюзник на САЩ, които ни считат за враг номер едно. Оттам идват всички проблеми", коментира още Решетников.

Критично по темата се изказа и ръководителят на синодалния отдел за външни църковни връзки на руската църква митрополит Иларион Волоколамски. Той е на мнение, че към преразглеждане на историята и омаловажаване на ролята на Русия във важни за Европа събития е склонна не само България, но всички страни от бившия Варшавски договор, предава Интерфакс-Религия.

ДСБ: 7 дни срамно мълчание след провокацията на Русия за 3 март

Вече 7 дни властта срамно мълчи за недопустимата провокация от страна на Русия към независима република България. ...

"Мисля, че в една или друга степен това засяга всички страни от т.нар. постсъветско пространство и всички страни от бившия Източен блок, почти всички от които днес влизат в състава на НАТО", коментира митрополитът в предаване на телевизионния канал "Россия-24", цитирано от Агенция "Фокус".

Според него в България се пренаписва историята. "Още преди няколко години на тържествата по случай поредната годишнина от Освобождението на България от османска власт Русия въобще не е споменавана, макар точно тя да обявява война на Османската империя", заяви още той.

"В състава на руската армия е имало представители на различни националности. Своя принос в освобождаването на България е дала и Румъния, но именно руската е била основната сила, която е осигурила победата", коментира Иларион.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ИМПЕРИАЛИСТ 7 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година Профил на трол?
  Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа. За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването н виж още ›› а „македонски” език е излишно да се споменава.
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Когато върнат държавния архив, който взеха след освобождението на България от османско иго, тогава руските прост....ки от КГБ могат да говорят за историята на България! Затова сега могат само да ни се кланят до земи, че сме им дали азбука, език и религия. По- глупав и див народ от руснаците няма. И още, не веднъж сме ги спасявали от глад.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Путя сега разбра ли, че няма да търпим "Нощните му кучки, мастии и чакали" дори в попски одежди?!
 • Sinnvoll 4 Sinnvoll преди 1 година Профил на трол?
  член на ЕС, която упражнява срещу нас жестоки санкции... тЯзи рушняци съвсем изтрещяха. Путю казва, че санкциите подпомагали руската икономика, сега решетката казва "жестоки". Сравнението между БСП и ГЕРБ е напълно умишлено и цели разпадане на държавността. Ако беше Борисов на среща с Кирчо, нямаше да се получи така, но фатмака е БЕЗРОДЕН РУСКИ СЛУГА!!
 • ciklop50 4.1 ciklop50 преди 1 година Профил на трол?
  Единствено вярно в цялото изказване на тая прорушняшка гадина е, че бсп и герберастите са си едно и също, факт, комунистическа смрад!
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Хубаво е, че руските господари са се отвратили от слугите си, никога не са вярвали, че все пак ще се еманципират от тях! Решетников е хубав пример, и той сърдит на Радев. Ако Радев продължава така, ще спра да го наричам Фърчило! Честна пионерска!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Нещо се изопачават нещата. Радев на Шипка спомена само руските войни и българските опълченци, а в изявлението на Борисов, което излезе в медиите, че е пратил благодарствени писма, не се споменаваше нищо за руснаците.
  : 0 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  На фона на лайноядството на глупаците , като тебе , Ердоган ще поиска не само Кърджали , но цяла България !ракетите , които нарязахме , до някъде охлаждаха мераците на Турция . Днес , когато уж сме в НАТО , САЩ въоръжават Турция ! А ние нямаме военни самолети , даже и за един парад !
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  На тия тотално им хлопа дъската.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  СССР ни завладя, въведе една упадъчна утопия, която явно не сработи в прости и бедни държави и като шайката разбойници заграби и унищожи всички богатства на Русия, а и у нас сега се прави че нищо не е станало. Вие драги ни рпедадохте петкратно. Вие винаги пречехте с имперските си интереси. Винаги сте се държали като истински диваци и сте ламтели за чуждото, за нашето. Аз драги, Богатири съм призн виж още ›› ателен за факта на ОСВОБОЖДЕНИЕТО. Но престъпленията, които творихте по времето на Стамболов, на Батенберг,на Борис, на Съединението, на Независимостта, по време и след I и II Световна война, така и до ден днешен, никой няма да ви прости. След 1989 унищожихте и обрекохте на смърт десетки, стотици хора в бивши блок. Оставихте ги на кучетата. Сега драги, берете плодовете на собствената си алчност и високомерие. И това е само началото. Така ,че сърдете се на себе си и сппете да ни сочите с пръст. Прости сте вие, ние винаги сме си тежали на собствената територия и сме си знаели мястото. Ние не ламтим за чуждото, защото унас и ВИЕ го знате си е прекрасно. Четете и се молите на нашият език- това не го забравяйте!