Васил Терзиев за фирмите, спечелили проекти за милиони: Поздравявам ги и се гордея, че съм ги подкрепял!

14399
Васил Терзиев за фирмите, спечелили проекти за милиони: Поздравявам ги и се гордея, че съм ги подкрепял!
Снимка: "Спаси София"

Кандидатът за кметския пост в София Васил Терзиев коментира новината, че фирми, свързани с управляващите са сред спечелилите милиони по проекти от Плана за възстановяване. Проверка на Actualno.comустанови, че поне три от печелившите дружества са свързани с "Продължаваме промяната" - една от партиите от управляващата коалиция.

Вчера Министерството на иновациите и растежа вчера изпратиха разяснение за програмата, включително списък с европейските експерти-оценители. В него има и българи, чиито имена са публично достъпни. Още: Денков за фирмите около управляващите, спечелили проекти за милиони: Не можем да им забраним

Коментарът на Терзиев

"В България има два свята на бизнеса. Единият е иновативен, който се състезава на глобалния пазар и произвежда търсени продукти. Бизнес, който решава истински проблеми. Вторият вид е бизнесът, който расте само заради близостта си до държавата. Тук важното е не каква добавена стойност произвеждаш, а с кого играеш карти и тенис. Този е бизнесът, който усвоява, а резултати няма", пише той във Facebook.

"От години работя за развитието на иновативен бизнес в България, който не само да създава работни места, но и да поставя България на световната карта като място, където иновациите са възможни. Инвестирал съм в над 100 технологични компании и съм подкрепял мечтите на хиляди млади хора с идеи. И всичко това с лични пари, много работа и усилия, без активна помощ от държавата", категоричен е кандидат-кметът.

По думите му за първи път български компании получават Печат за високи постижения (Seal of Excellence) – само 17 в конкуренция с над 5000 на европейско ниво.

"Всичко това се случва много преди да сме в днешната политическа ситуация – преди повече от 2 години. За да получат това финансиране, всички иновативни компании са преминали през изключително прецизната селекция на централизираната европейска програма European Innovation Council (EIC) с оценители от цял свят", допълва Терзиев. Още: Държавно обяснение за взети евромилиони от свързани с управляващите фирми

Според него все още липсва систематичност и стратегическо мислене на национално ниво, за да имаме повече компании, финансирани от EIC. "По тази причина България е на едно от последните места по брой финансирани компании за развойна дейност. За съжаление България е и последната държава в Европа (заради забавянията по ПВУ), която предоставя това финансиране", пише кандидатът за кмет на "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Поздравявам тези компании за постигнатото от тях. Само мога да се гордея, че по някакъв начин съм подкрепял техните усилия и България е на световната карта с иновации и добри практики. Нека всички ние се гордеем с успелите хора, с предприемачите с идеи и смелост. Нека им дадем нашата подкрепа и като общество и като държава", завършва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мъка: Три пъти депутатите не събраха кворум за второ извънредно заседание

Американски топ-разузнавач дойде в София

Ударници в парламента: Свикаха второ извънредно заседание, но не събраха кворум

Атанасов: Главчев ще възложи ли на ДАНС да провери кой е подслушвал централата ни (ВИДЕО)

ПП-ДБ ще искат извънредно заседание за цената на тока (ВИДЕО)

Вътрешният министър посочи за колко пари се купуват гласове за изборите на 9 юни

Денков за записите: Компроматите прикриват нежеланието да се разследват Нотаруиса и "Осемте джуджета"

Христо Иванов разказа как Пеевски се молил на четири крака заради "Магнитски" (ВИДЕО)

Ваня Григорова: Последният парламент нямаше нито един социален приоритет

Росен Желязков: ГЕРБ поема нелекия ангажимент отново да изведе страната от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика