Въпроси и отговори: Всичко, което трябва да знаете за местните избори (СНИМКИ и ВИДЕО)

11339
Въпроси и отговори: Всичко, което трябва да знаете за местните избори (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

На 29 октомври 2023 г. България гласува на местни избори за общински съветници и кметове. Вотът е ключов за развитието на страната в следващите четири години, а резултатите могат да доведат до промени в множество сфери на политическия ни живот.

Actualno.com събра всичко важно, което трябва да знаете за местните избори и отговорите на най-често задаваните въпроси.

Какво избираме?

На местните избори за общински съветници и кметове избираме представителите на местната власт за следващите четири години. След изборите ще знаем кои ще са новите кметове на 265-е общини на страната, 35-е кметове на райони (24 в София, 6 в Пловдив и 5 във Варна), 3042 кметове на кметства и 5053 общински съветници.

Избори за кмет на кметство има в населените места, които към датата на обнародване на указа на президента за насрочване на изборите са с население над 100 души с постоянен адрес. В този смисъл в общо 117 села няма да се проведат избори, а общинският кмет ще назначи за срока на мандата кметски наместници.

Кой има право да гласува на изборите?

Според Изборния кодекс право на глас имат всички български граждани, навършили 18 г. към изборния ден, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание "лишаване от свобода".  Съществува изискване гражданите да имат адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес на територията на страната, като поне единият от тях да е на територията на съответната община, а в изборите за кмет на кметство - на територията на кметството. 

https://i.actualno.com/actualno_2013/upload/2022/10/02/0541521001664728986_big.jpg

При настоящ адрес извън страната българските граждани не могат да гласуват в местни избори. Актуални данни за постоянен и настоящ адрес могат да се проверят в съответните общински администрации.

Българските граждани с двойно гражданство, които нямат настоящ адрес извън страната, могат да гласуват в местните избори през 2023 г., ако отговарят на посочените по-горе условия.

Изборният кодекс не допуска гласуване с пълномощно, независимо дали е нотариално заверено. Гласуването се извършва лично от избирателя.

Още информация от Централната избирателна комисия вижте ТУК.

Как ще гласуваме?

Избирателният процес ще бъде хибриден, т.е. гласуването ще бъде и с хартиена бюлетина, и с машина. Общо секциите за гласуване за местните избори са 11 862, като в 9080 от тях ще бъдат поставени устройства за машинно гласуване.

Гласуването ще се осъществява по познатия начин: след като гласува, избирателят вади картата от машината и получава разписка от машинно гласуване, наричана вече бюлетина. Картата се връща на член на секционната изборна комисия, а бюлетината се пуска в непрозрачна кутия. Машинният вот се отчита чрез ръчно преброяване на бюлетините от устройствата.

Само с хартиени бюлетини се гласува в избирателните секции:

  • с по-малко от 300 избиратели;
  • в секциите в лечебни заведения, домове за възрастни хора и други специализирани институции; 
  • в секциите на плавателни съдове под български флаг;
  • в арестите и местата за изтърпяване на наказание "лишаване от свобода". 

Изключение от машинния вот се прави и при гласуване с подвижна избирателна кутия. При гласуване с хартиена бюлетина избирателят получава такава за всеки вид избор.

Изборният ден започва в 07:00 часа и завършва в 20:00 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, но с максимум един час - до 21:00 часа.

Още данни от ЦИК - вижте ТУК.

Кои са номерата на кандидатите в бюлетината?

На настоящите избори кандидатите за власт са общо:

  • кметове на общини - 1353 (1098 мъже, 258 жени);
  • за общински съветници - 30 231 (20 107 мъже, 10 114 жени, 10 чужденци);
  • за кметове на кметства - 6924 (4840 мъже, 2084 жени);
  • за кметове на райони - 445 (339 мъже, 106 жени).

Номерата на водещите партии и коалиции на национално ниво са:

  • БСП за България - 1;
  • ГЕРБ - 7;
  • ИТН - 21;
  • Възраждане - 42;
  • Движение за права и свободи - 57;
  • "Продължаваме промяната – Демократична България" - 66;

Местните коалиции и инициативни комитети са с номер според реда си на регистрация в дадена общинска избирателна комисия, като числата са от 67 нагоре, т.е. след регистрираните на централно ниво участници.

Кои са кандидатите за местната власт в моето населено място?

Разгледайте листите с кандидати за съветници и кандидати за кметове за вашия град ТУК

На сайта на всяка общинска избирателна комисия избирателите могат да проверят регистрираните листи и имената на кандидатите за кметове, общински съветници и кметове на кметства.

ОЩЕ: Интересни фигури изникнаха от листите за местните избори

Централната избирателна комисия (ЦИК) предлага и търсачка, в която могат да бъдат избрани кандидатите по райони, политическа формация и др.

Още информация от ЦИК - вижте ТУК.

Как гласувам с преференция?

Всеки избирател може да отбележи в бюлетината си преференция, с която да даде своя глас за определен кандидат за общински съветник от листата. Изборът отново се отбелязва на съответното място (чрез докосване на екрана на машината или с "Х" или "V" в съответното кръгче от дясната страна на бюлетината). Ако в бюлетината не бъде отбелязана преференция, гласът се отчита за водача на листата.

Номерата на кандидатите за общински съветници, за които може да се гласува с преференция, започват от 101. Списъците могат да бъдат намерени онлайн - страниците на политическите сили, в регистрите на общинските избирателни комисии, или на хартия пред входа на всяка изборна секция.

Ако избирателят отбележи повече от един номер с преференция, бюлетината ще се отчита като действителна само по отношение на съответната партия/коалиция, чието квадратче в лявата част на бюлетината е зачертано, но преференция няма да се отчита.

Мога ли да гласувам за кмет от една партия и за общинска листа на друга?

Да. Бюлетините за кмет на община, за общински съвет и за районен кмет (София, Пловдив, Варна) са различни. Честа е практиката изборът за кмет и изборът за общински съветник да се различават - в този случай избирателят има право да пусне вота си за различни политически формации с двете (трите при районни кметове) различни бюлетини.

В коя избирателна секция гласувам?

Всички български граждани могат да проверят номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласуват на местните избори на 29 октомври в оповестените на публични места избирателни списъци.

По електронен път справки могат да се правят в сайта на ГРАО. Необходимо е да се посочи ЕГН, малко име, както и да се въведат цифрите от автоматично генериран код.

Проверка може да се направи и на единния номер 0800 1 4726, безплатно за цялата страна.

Избирателите, които на местните избори на 29 октомври искат да гласуват за кмет и общински съветници в населено място, различно от постоянния им адрес, трябва да имат адресна регистрация на съответното място от поне шест месеца преди деня на вота, т.е. поне от 28 април.

Още: Местни избори 2023: Справка за стотици места с потенциално нагласени резултати

За да гласуват по настоящ адрес, трябва да подадат заявление за вписване в избирателния списък в съответната администрация, а срокът изтече на 14 октомври. 

Избирателите, променили адресната си регистрация в друго населено място в Република България след 28 април 2023 г., имат право да гласуват по предишната си адресна регистрация, където са включени в избирателните списъци по постоянен или настоящ адрес.

Как гласуват хората с увреждания?

Хората с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят правото си на глас в изборно помещение, могат до 14 октомври да подават на място или по електронен път в съответната община заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. Към заявлението се прилага копие от документ на ТЕЛК (НЕЛК).

Ако този срок се изпусне, избирателите с трайни увреждания може да гласуват с подвижна избирателна кутия, но следва да заявят желанието си до пет дни преди изборния ден и то при условие че на територията на населеното им място е назначена подвижна секционна избирателна комисия. Срокът за заявяване е до 23 октомври.

Къде и как ще се гласува с хартиени бюлетини?

С хартиена бюлетина отново ще може да се гласува във всички секции. В по-големите избирателят ще може да избира дали да упражни вота си с хартия или на машина. В малките селски секции с под 300 избиратели, както и в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на корабите под български флаг и при гласуване с подвижна избирателна кутия вотът е само с хартиена бюлетина.

За всеки избор избирателят гласува с отделна бюлетина. Вотът се отбелязва като се поставя знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на предпочитания кандидат, формация, или на опцията "Не подкрепям никого". Отдясно, в кръгче със съответния номер, може да се отбележи и преференция за кандидат за общински съветник.

Отбелязването с тези знаци е действително, само ако е с химикал, пишещ със син цвят.

Кога бюлетината е невалидна?

Хартиената бюлетината е невалидна, когато вотът е отбелязан със знак, различен от "Х" или "V", има отбелязване в повече от едно квадратче или има отбелязване извън квадратчето.

Невалидни са и бюлетини с надписи или със знаци, както и попълнените с различен от син химикал. Празната бюлетина също се счита за невалидна.

Още: "Лъжеш ли?": Платформа проверява и твърдения на кандидатите за местната власт

Бюлетината от машинно гласуване също ще се смята за невалидна, ако бъде надраскана или целостта ѝ бъде нарушена.

Как се изчисляват резултатите от вота?

Изборите за общински съветници се произвеждат по пропорционална изборна система с регистрирани в многомандатни изборни райони кандидатски листи. В разпределението на мандатите участват партиите, коалициите и независимите кандидати, получили действителни гласове не по-малко от общинската избирателна квота.

Броят на мандатите, е равен на броя на членовете на общинския съвет, намален с броя на избраните независими кандидати. Методиката използва т.нар. метод на най-големия остатък на на Хеър-Ниймайер.

Преференциалният вот може да пренареди листата с общински съветници, ако за даден кандидат са гласували поне 7% от гласувалите за листата.

Кога се обявяват резултатите от изборите?

Социологическите агенции обявяват прогнозните резултати още в края на изборния ден - 20 ч., като се базират на анкети на изхода на изборните секции през деня.

ЦИК трябва да обяви официалните резултати по партии, коалиции, местни коалиции и независими кандидати не по-късно от 2 дни след изборния ден, т.е. до 31 октомври.

Кога се провежда балотаж?

Ако някой от кандидатите за кмет получи повече от 50% от вота на гласувалите в съответното населено място, той се смята за избран. Когато на първи тур нито никой не събере повече от половината действителни гласове, се насрочва втори след 7 дни.

В него участват двамата претенденти с най-високи резултати от първото гласуване. За тези избори балотажите ще бъдат на 5 ноември.

И на местни избори може да се гласува с "Не подкрепям никого", но гласовете се броят само за избирателната активност и не влияят при отчитане на резултатите от вота, за да не се вдига изкуствено бариерата за участие в общинските съвети.

Съществува ли вариант за касиране на избори?

Касирането представлява отмяна на проведени избори, а решението за това взима съдът. Жалба до Конституционния съд (КС) за касиране на вота може да подаде партия, участвала в него. За целта обаче е нужен посредник, какъвто може да бъде президентът, Министерският съвет, главният прокурор и върховните съдилища.

Няма срок, в който съдът да се произнесе.

Колко струват местните избори?

Местните избори тази есен ще бъдат рекордно скъпи. Бюджетът за провеждането на двата тура на вота, който правителството одобри, е. 151.1 млн. лв, докато разходите на предишните местни избори през 2019 г. са били 70.7 млн. лв. Тогава обаче гласуването се осъществяваше само с хартиена бюлетина, а за предстоящия вот е предвидено да има и гласуване с машини.

Още: ЦИК показа бюлетините за местните избори (СНИМКИ)

Предсрочните парламентарни избори на 2 април струваха 87,7 млн. лв., а тези през октомври - 70.5 млн. лв. През ноември 2021 г. изборите възлязоха на 123.8 млн. лв., но те бяха 2 в 1 - за президент и за Народно събрание. Парламентарните избори на 4 април 2021 г. струваха 65 млн. лв., а тези на 11 юли 2021 г. - 57 млн. лв., но без разходите за машини.

Снимки: Ивайло Илиев/Actualno.com и БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

"Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

Какво свършиха депутатите от 49-ото Народно събрание?

Заявления за гласуване в чужбина се подават само до утре

С 30% активност на 9 юни сливането на власт и корупция е гарантирано*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика