"Воля" внесе в парламента законопроекта на Мая Манолова за личната помощ

928
"Воля" внесе в парламента законопроекта на Мая Манолова за личната помощ
Снимка: БГНЕС

Партия "Воля" внесе в парламента законопроекта за личната помощ, изготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова. Политическата сила е и единствената към момента, която е заявила подкрепа за него.

От "Воля" подчертават, че целта е законопроектът да бъде гласуван максимално бързо в пленарна зала, "за да могат майките на деца с увреждания, които протестират от седмици в цялата страна, да могат да се приберат при децата си възможно най-скоро".

Манолова: Интеграцията на хората с увреждания се връща с 20 г. назад

Предложените спешни промени в Закона за интеграция на хората с увреждания връщат процеса с 20 години назад, каза омбудсманът Мая Маноло...

Законопроектът на Манолова беше представен за обществено обсъждане на представителните организации на хората с увреждания и на синдикатите, но те не го подкрепиха. Мотивите срещу предложенията на омбудсмана са, че те обслужват само една малка група хора с тежки здравни проблеми.

От своя страна Манолова заяви през уикенда, че нейният законопроект дава възможност на абсолютно всички хора с увреждания да поискат лична помощ. Тя уточни, че в момента асистентските услуги се предоставят на проектен принцип, на програмен принцип и макар за тях да се предоставят 169 милиона лева годишно, реално достъп до такива услуги имат 11 158 хора с увреждания, тоест асистентската услуга, която реализира лична помощ стига само до тези хора, а останалите получават една надбавка от 90 лева за чужда помощ ежемесечно, която на практика не може да им осигури нищо.

Финансовите разчети на нейния проектозакон позволявали 77 000 души да получат чужда помощ. Според омбудсмана ще са нужни още 105 млн. лв. и всички нуждаещи ще се получат асистенти, като те няма да са по 8 часа за всеки, тъй като някои се нуждаят от много по-малко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика