Зарков представи малко по-променен механизъм за разследване на главния прокурор

1519
Зарков представи малко по-променен механизъм за разследване на главния прокурор
Снимка: БГНЕС

Служебният правосъден министър Крум Зарков представи отново механизма за разследване на главния прокурор, като по него са направени правно-технически промени. Цялостната философия на законопроекта обаче остава и министърът се надява той да бъде приет в първите няколко месеца от сформирането на следващото Народно събрание.

Механизмът за разследване на обвинител номер едно предвижда наказателен съдия от Върховния касацонен съд, от апелативен или окръжен съд, но с ранг на върховен съдия, да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това. Този съдия ще се назначава временно за прокурор във ВКС - по случаен принцип и по списък, предварително одобрен от Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС.

ЕК към Зарков: Успешна съдебна реформа ще доведе до закриване на мониторинга

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова е оценила усилията на екипа на служебния министър на правосъдието Кру...

Законопроектът беше внесен в предишния парламент, бе гласуван на първо четене на 27 януари, но поради прекратяване на мандата на Народното събрание, процесът не успя да извърви до край.

ОЩЕ: Гешев не пипа имунитета на депутат от "Възраждане", той внася "алтернативно" разследване на главния прокурор

"Това е законопроектът, с който най-сетне ще успеем да отговорим на изискванията на европейските стандарти, на осъдителното решение на ЕСПЧ срещу България по делото "Колеви". Той ще свали над 70 осъдителни решения срещу България", заяви Зарков на брифинг в Министерски съвет тази сряда.

"Обръщам се с надежда към това, което ще се случи след изборите. Много хора питат – това ли е цялата съдебна реформа? Не, но без този законопроект съдебна реформа няма да има. Това е лакмусът за наличието на политическа воля и ако няма такава воля, за да се направи първата стъпка, няма да има воля и да се извърви целият път", каза министърът.

Прокуратурата: Разследването на главния прокурор противоречи на закона

Прокуратурата у нас "приветства" законопроектът за разследване на главния прокурор, но според ръководството ѝ създаването на "извънредн...

"Надявам се законопроектът да бъде сериозно обсъден и обмислен, но най-вече да бъде приет в първите месеци на НС. Защото той се очаква от гражданите и от партньорите ни като решителна стъпка напред, като част от съдебната реформа", добави Зарков.

След като ГЕРБ не подкрепиха законопроекта на второ четене в 48-ото Народно събрание, Зарков заяви, че по механизма ще има промени. "Аз приветствам, запомням и регистрирам всички обещания. За мен те са точно толкова важни като един подписан документ, щом са направени пред българските граждани. ГЕЛБ дадоха такова обещание, другите партии също се изказаха по въпроса. Направили сме правно-технически промени, но законопроектът в основната си философия е такъв, какъвто беше предложен и миналия път", добави министърът.

На въпрос да не би да се цели овладяване на главния прокурор - основна опорка на Иван Гешев - Зарков отвърна: "Не. Законопроектът е необходим на България от много дълго време. Това е пътят, той е напълно неизбежен".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика