Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

5847
Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване
Снимка: iStock

Русе е първата област в страната, в която е извършено мащабно проучване на тема "Употреба на психоактивни вещества" сред ученици от пети до 11-и клас. Проучването обхваща 5421 деца от 48 училища в региона, както и 4592 родители. Това е второ подобно проучване, като резултатите от предишното бяха обявени в началото на миналата година, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в крайдунавския град Росица Георгиева, предаде БТА.

Анкетата е част от инициативата "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата", като идеен инициатор е журналистът Румен Николаев. "Проблемът е твърде наболял за нашето общество. Трудно говорим за болката и за нашите деца, които са застрашени да се превърнат в лесна жертва на разпространението и употребата на наркотици. Решихме всеки ден непрекъснато да говорим с деца и родители за проблемите. Инвестицията, която правим с тази инициатива, е вечна", каза Георгиева в присъствието на представители на институции, заинтересовани от проблема.

Част от резултатите от проучването

Още: Актуалните и опасни наркотици: Говори Стефан Бакалов от Агенция "Митници"

Таня Тончева от Регионалната здравна инспекция в Русе представи резултатите от проучването. То има за цел да изгради адекватна оценка за навиците, достъпността и честотата в употребата сред младежите на психоактивни вещества. Тончева обясни, че през ноември миналата година са раздадени анонимни анкетни карти на 5421 ученици на възраст между 11 и 17 години от 48 училища в област Русе и на 4592 родители на учениците, участващи в проучването.

На въпрос "Чували ли сте или не сте чували за ваши връстници, които употребяват наркотици?" 42,33 процента от децата отговарят положително. Други 57,66 на сто заявяват, че нямат в обкръжението си близки или познати, които да показват този вид рисково поведение.

На въпрос "През последните 12 месеца употребявали ли сте редовно наркотични вещества?" 147 ученици - или 2,71 процента, са отговорили, че употребяват редовно марихуана, 53 ученици (0,97 процента) амфетамини, 57 ученици (1,05 на сто) екстази, а 58 ученици (1,07 процента) опиати. Други 122 ученици (2,25 на сто) са отговорили, че употребяват "други" наркотични вещества.

На въпрос "Употребявали ли сте някога през живота си наркотични вещества? Посочете веществото или веществата?" 226 ученици (4,16%) са отговорили, че са употребявали някога марихуана, 49 ученици (0,9%) - амфетамини, 47 ученици (0,86%) - екстази, 40 ученици (0,73%) - опиати, а 74 ученици (1,36%) са отговорили "други".

Още: Турските власти иззеха 109 кг кокаин в Одрин (ВИДЕО)

Проучването показва, че общо 8,04 процента от учениците са употребявали някога наркотични вещества.

Изводи

"Основният извод и от двете проучвания може да се изведе от наблюдението, че голям процент от учениците от пети до 11-и клас не смятат темата за наркотичните вещества за чужда. Каналите им за информация са различни, но в повечето случаи прави впечатление твърдението, че имат преки наблюдения върху случващите се процеси. Процентът на признаващите, че са употребявали някога наркотици остава устойчив и тази година.“

По думите на Тончева е радостен резултатът, че 62,37 процента от родителите заявяват, че имат желание да се включат в инициативи, насочени към превенцията на употребата на наркотици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Земетресение близо до Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе