Софийски камерен хор "В. Арнаудов" и симофониета "София" представят "Музикален коктейл"

69117
Софийски камерен хор "В. Арнаудов" и симофониета "София" представят "Музикален коктейл"

Утре вечерта, 15 май, в рамките на четиринадесетия „Европейски музикален фестивал“ ще бъде представена програмата „Музикален коктейл” с участието на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов” с ръководител проф. Теодора Павлович и камерен състав от оркестър Симфониета „София“. В програмата са подбрани предимно творби на съвременни европейски композитори. Концертът ще се състои в залата на Общински културен институт „Надежда“ от 19:00 ч. с вход свободен. Събитието се организира от „Кантус Фирмус“, съвместно с ОКИ „Надежда“ и със съдействието на Министерството на културата на Р. България и Столичната община.

Концертът ще започне с премиерно изпълнение за София на Симфония №3 от известния български композитор Ясен Воденичаров, който живее в Париж. Воденичаров е един от най-ярките и интересни наши автори. Той е възпитаник на проф. Тъпков в НМА, София, а през 1998 г. завършва Висшата държавна консерватория в Париж при проф. Пол Мефано. Учи също музика и музикознание на ХХ век в IRCAM (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique) и във Висшата школа за социални науки към Сорбоната под ръководството на проф. Юг Дюфур. През 1993 г. е отличен с Голямата награда на десетия Международен конкурс по композиция в Токио, Япония. Симфония №3 е написана за две пиана, ударни инструменти и струнни и е едно от последните произведения на Воденичаров. В изпълнението на Симфониета „София“ като солист и диригент ще гостува Никола Петров (ударни инструменти).

Интегрално изпълнение на Моцартовите цигулкови концерти в Европейски музикален фестивал

Интегрално изпълнение на петте цигулкови концерта на Волфганг Амадеус Моцарт ще бъде представено в програмата на тазгодишния „Евр...

Основна част от програмата „Музикален коктейл“ за утре вечерта са няколко песни, които ще прозвучат в изпълнението на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“. Техни автори са Миклош Кочар (Унгария), Витаутас Мишкинис (Литва), Франческо Милита (Италия), Михаел Бойесен (Дания), както и българката Веселина Драголова-Данаилова. В програмата ще бъдат изпълнени също и три канцони на Джоакино Росини „Вяра, Надежда, Милосърдие”. В края на м. април СКХ „В. Арнаудов“ участва с голям успех на Четвъртия световен хоров фестивал на мюзикъла, който се проведе в Солун, и изнесе концерт в залата на Университета „Аристотелис“.

"Европейски музикален фестивал" се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019. Форумът е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г.

Допълнителна информация за изпълнителите

СОФИЙСКИ КАМЕРЕН ХОР е създаден през 1966 г. и е лауреат на две големи награди, шест специални и осемнадесет първи награди от международни конкурси. Гастролирал е в 22 европейски страни и Япония. Хорът има издадени няколко грамофонни плочи, и е реализирал записи за европейски и японски телевизионни и радио-компании, както и седем самостоятелни компакт-диска От 2005 година той е съществена част от постоянния състав на Хора на Класик ФМ Радио и участва в много концертни програми, съвместно с Оркестъра на Класик ФМ Радио.

За своя принос към съвременното българско музикално изкуство Софийския камерен хор е награждаван с редица специални отличия, сред които: „Златна лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2001 г.), „Златен плакет” на Българския хоров съюз (2006 г. и 2011 г.), Почетен диплом на Министерството на културата на Република България (2008 г.), „Златно перо” на Класик ФМ Радио (2011 г.). От 1991 година хорът носи името на своя основател и дългогодишен диригент проф. Васил Арнаудов (1933 – 1991).

„Музикален коктейл” взима участие в Европейския музикален фестивал

„Музикален коктейл” се нарича концертната програма, с която Софийски камерен хор „Васил Арнаудов” ще участва в ...

ТЕОДОРА ПАВЛОВИЧ е професор по хорово дирижиране в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” и Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Канена е като лектор на престижни музикални форуми и е член на жури на международни хорови конкурси в много страни в Европа, в САЩ, Япония, Хонг Конг, Южна Корея, Тайван, Израел. През 2008 г. тя дирижира сесия на Световния младежки хор (Посланик за мир на ЮНЕСКО). От 2008 година е вицепрезидент за Европа на Международната федерация за хорова музика /IFCM/, а от 2010 г. е председател на артистичната комисия на Световния младежки хор.

ОРКЕСТЪР СИМФОНИЕТА „СОФИЯ“ продължава и успешно развива традициите на Български камерен оркестър, създаден през 1972 г. от изявените цигулари Дина Шнайдерман и Емил Камиларов. От Български камерен оркестър през 1987 възниква Колегиум музикум Банкя. През 2003 г. Колегиумът се разширява и трансформира в „Симфониета „София“ и през 2006 г. получава статут на оркестър със столична оперна сцена. С това се регламентира практиката й в оперни и балетни продукции и уникалното й място на българската музикална сцена като единствения подобен професионален общински оркестър. Постоянни диригенти на състава през годините са Дина Шнайдерман, Никола Върбанов, Людмил Дешев, Емил Янев (главен диригент на Колегиум музикум Банкя 1987-2002) и Свилен Симеонов (от 2003 г. на „Симфониета „София“). За върхови постижения в музикалното изкуство оркестърът получава Извънредната награда Кристална лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци за 2001 година и Златна лира през 2007 г.Оркестърът е участвал на фестивалите „Софийски музикални седмици“, „Салон на изкуствата“, „Млади музикални дарования“, „Охридско лято“, "Международен Атински фестивал" , "Преспански музикален фестивал", "Битфест", Битоля, ММФ "проф. Емил Камиларов" и др.

 

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.

 

Кой бе отличен с кристална статуетка „110 години музикално училище“?

Музикална агенция „Кантус Фирмус“, мениджър на Оркестъра на Класик ФМ радио, бе отличена снощи с юбилейната кристална стату...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена