Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Байдън отново повдигна въпроса за собствеността на Китай върху TikTok

02 април 2024, 23:35 часа • 4036 прочитания

Джо Байдън заяви на своя колега Си Дзинпин, че Съединените щати искат промяна на собствеността на TikTok, след като Конгресът обсъжда забрана на хитовото приложение, ако то не се отдели от китайските си собственици.

"Президентът отново изрази нашата загриженост относно собствеността на TikTok", заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби след продължителния телефонен разговор между двамата лидери.

"Той даде ясно да се разбере на президента Си, че не става въпрос за забрана на приложението, а по-скоро за нашия интерес от разделяне на собствеността, така че да бъдат защитени интересите на националната сигурност и сигурността на данните на американския народ", каза Кърби.

Още: Финансовият министър на Тръмп се готви да купи TikTok

Западни официални лица изразиха тревога от популярността на TikTok сред младите хора, твърдейки, че то е подчинено на Пекин и е канал за разпространение на пропаганда - твърдения, които се отричат от компанията и Пекин.

Миналия месец Камарата на представителите на САЩ одобри с огромно мнозинство законопроект, който ще принуди TikTok да се отдели от китайската компания майка ByteDance или ще бъде забранен в цялата страна. Байдън подкрепи усилията, въпреки че кампанията му се насочи към TikTok, за да достигне до младите избиратели, пише БГНЕС.

Още: Вредно съдържание за младите: Италия глоби TikTok с милиони

Законопроектът има по-малко сигурни перспективи в Сената, като някои членове твърдят, че Съединените щати превишават правомощията си по отношение на гражданските свободи и собствеността на бизнеса. Съперникът на Байдън на изборите Доналд Тръмп също изрази безпокойство, въпреки че обикновено е склонен да осъжда Китай.

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес