Експертът Любомир Тулев: Покрай Черния петък зачестяват финансовите измами

2645

Черен петък - добър маркетингов трик или жест към потребителите? На този и на други въпроси отговаря експертът по киберсигурност Любомир Тулев. Той е работил в ГДБОП и има над 10-годишен опит в тази област.

 

Защитени ли са финансите ни онлайн и как да се предпазим от финансови измами?

През последните години масовият потребител извърши много действия, за да предпазва своята идентичност онлайн и своите финансови инструменти. Повишила се е нашата дигитална култура и това е хубаво, защото именно през този Черен петък много търговци се опитват да злоупотребят с нашето доверие като потребители. Попадаме на хакери, които се опитват да източат нашата лична или финансова информация. Затова използването на т.нар. виртуални кредитни или дебитни карти със сигурност е решение на проблема със зачестилите финансови измами. Когато пазаруваме от даден сайт и не знаем кой стои зад него и дали е легитимен търговец, ако използваме предплатена карта, ще се предпазим от източване на нашите финанси. Захранваме я с толкова средства, колкото са ни необходими, за да се разплатим към даден онлайн търговец. Препоръчвам да се използват подобни платежни инструменти особено в условията на Черен петък и кампании, които ни заливат отвсякъде.

 

В България Черният петък продължава по-дълго отколкото в чужбина. Според Вас реални ли са намаленията, които търговците правят и какви са злоупотребите в този период от годината?

Не можем да сложим всички търговци под общ знаменател. През последните години зачестиха финансовите измами на доста фирми - завишават цените месец-два преди кампанията за Черния петък, а ноември месец всъщност изравняват стойността на продукта. Моят съвет е, когато си харесаме даден артикул, да проверим на няколко места, на които се продава, да сравним цените, за да направим най-изгодното за нас решение.

 

Как да различим реална от фалшива реклама на продукт, при положение че хакерите копират оригиналните сайтове едно към едно?

Това е много често срещано. Отново казвам, че трябва да бъдем внимателни. Сайтът се копира, но се закупува домейн, който е различен от оригиналния. В такъв случай трябва да сравним двата URL кода. Ако има дори най-малка промяна, това е сигурен знак, че сме попаднали на фишинг уебсайт.

Друго нещо, което искам да подчертая, е свързано с имейлите - търговец никога няма да постави реклама на своя продукт, която да е прикачена в имейла. Това го правят само и единствено хакерите и чрез подобни прикачени файлове могат да заразят устройството ви с редица вируси и да компрометират данните ви.

 

Цялото интервю може да видите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

България в Топ 3 в ЕС по най-висока добавена стойност в ИКТ сектора

С поглед към бъдещето: CETIN България изгражда българската част от трансграничния транспортен коридор България – Сърбия

Yettel спечели престижна награда от Forbes Business Awards за зелените си политики

Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Ultra в комплект с часовник или слушалки на супер цена предлага А1

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии