Фалшиви автори и статии, написани от изкуствен интелект: Голяма медия се издъни (СНИМКИ)

2110
Фалшиви автори и статии, написани от изкуствен интелект: Голяма медия се издъни (СНИМКИ)
Снимка: iStock

Авторитетното американско издание Sports Illustrated бе уличено в измама, след като стана ясно, че за онлайн изданието му са били генерирани различни фалшиви профили с фалшиви снимки, от името на които са пускани статии, написани от изкуствен интелект. Никъде не е било упоменато, че текстовете не са истински, както и че авторите не са реално съществуващи хора.

Автор на разследването е сайтът Futurism, чийто екип се усъмнява, че някои от авторите на Sports Illustrated не са истински, тъй като извън медията те не съществуват никъде другаде в интернет пространството - нямат профили в социалните мрежи, нямат публикации на друго място. Тогава от Futurism се захващат за работа и откриват, че снимките на въпросните "автори" се продават в сайт за изображения, генерирани от изкуствен интелект.

Разбирайки, че са разкрили измама, от сайта преглеждат статиите на тези автори и се убеждават, че става дума за изцяло изкуствено генерирано съдържание. "Хубаво е да се тренира волейбол, но може да ви е малко трудно, ако не притежавате топка" - изречения от този тип убеждават авторите на разследването, че тези текстове не са истински.

Още: Светът изчерпва данните за изкуствения интелект. До какво ще доведе това?

Фалшивите автори

Освен снимките, които са купени от сайт за изображения, генерирани от ИИ, биографиите на "авторите" също са изфабрикувани, за да убедят читателите, че човекът, който пише съответната статия, има познания по темата. Според Futurism през последната една година в Sports Illustrated фалшивите автори периодично се появяват в сайта на медията, а след това изчезват, а статиите им се прехвърлят на нов "автор", отново създаден по изкуствен начин. Тези трансфери не са били никъде обявени и никъде в статиите не е посочено, че настъпва някаква промяна.

В самите статии, също така, никъде не е посочено, че текстът е създаден чрез изкуствен интелект. Единственото изречение, което подсказва, че текстовете са по-различни от основното медийно съдържание, е надписът, че "този текст е създаден от трета страна".

Реакцията на Sports Illustrated

Още: Медийни асоциации с насоки за използването на изкуствения интелект в журналистиката

След като от Futurism събират достатъчно доказателства, те се свързват със Sports Illustrated с въпроси за фалшивите профили и текстовете, създадени чрез изкуствен интелект. Малко след това въпросните статии и техните "автори" изчезват от сайта на SI. От изданието така и не връщат отговор, но излизат с изявление, че са се появили спекулации за медийното съдържание, а всъщност става въпрос за ревюта на продукти, които са писани от външна фирма. Sports Illustrated в момента проверявали въпросните ревюта и процесът не бил приключил.

Източници на Futurism, които работят в Sports Illustrated, твърдят, че това са пълни лъжи и генерираните от изкуствен интелект статии са създавани от дълго време и съвсем методично. Според авторите на разследването и в другите медии, които са част от групата на Sports Illustrated, има идентични автори и статии, генерирани чрез ИИ.

Снимка: iStock

Още: Изкуствен интелект в журналистиката - опасност или възможност за прогрес?

Разкритието за фалшифицирането на статии отново повдига въпроса за бъдещето на журналистиката в ерата на изкуствения интелект и доколко можем да се доверяваме на всичко, написано в интернет, и "облечено" в достоверна опаковка.

Цялото разследване на Futurism можете да прочетете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

В празничните дни през май магазините на А1 ще обслужват клиенти с променено работно време

"Файненшъл таймс" сключи сделка за съдържание с ChatGPT

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии