Сноудън счита, че заради ЦРУ всеки с възможности може да хаква популярни технологии

3750
Сноудън счита, че заради ЦРУ всеки с възможности може да хаква популярни технологии
Снимка: Getty Images / Guliver

Бившият служител на АНС Едуард Сноудън заяви, че е било "безразсъдно" службите в САЩ да създават слаби места в американските смартфони, които биха могли да се използват от всеки хакер. Той сподели това в Twitter като коментар на новите публикации на "Уикилийкс" за методите на кибершпионажа, използвани от ЦРУ, пише БГНЕС.

„Отчетите на ЦРУ показват, че правителството на САЩ е създавало уязвимости в американските продукти, а след това съзнателно е запазвало тези слаби места. Защо това е опасно? Защото и досега слабите места не са затворени, всеки хакер може да използва оставените от ЦРУ пролуки в системите за сигурност, за да хакне който и да е iPhone в света", казва Сноудън.

Над един милион искат Сноудън да бъде помилван от американския президент

Повече от 1 милион души от цял ​​свят подписаха петиция, с която призоват президента Барак Обама да амнистира Едуард Сноудън, съобщава ...

Едуард Сноудън отбелязва още, че публикуваните от „Уикилийкс” материали изглеждат достоверни. "Все още изучавам публикацията, но това, което пуснаха „Уикилийкс” е наистина важно”, отбелязва бившият сътрудник на АНС.

Снощи "Уикилийкс" публикува близо 9000 документа на ЦРУ, определяни като най-мащабното изтичане на секретни материали. Документите показват, че през годините ЦРУ е създало над 1000 системи със зловреден софтуер – вируси, програми тип „троянски кон“ и друг софтуер, който може да прониква и поема контрол върху различни видове електроника. Цели на хакерите на ЦРУ са продукти, работещи под iOS - например iPhone, както и продукти със системи Android. Съвместно с британското разузнаване, ЦРУ са намерили начин да проникват в смарт телевизорите Samsung, които могат да бъдат превърнати в микрофони, както и дори в личния телефон на американския президент Доналд Тръмп. Организацията е установила и методи за хакване на електрическите системи на автомобили и товарни камиони, с което потенциално биха могли да ги контролират.

Според „Уикилийкс“ чрез проникването в смартфони ЦРУ може да стигне до популярни приложения като WhatsApp, Signal, Telegram, Weibo и Confide.

Посочва се също така, че ЦРУ не са единствените, които притежават този вид софтуер, т.е. той може да е попаднал в ръцете и на други хакери. „Много от слабостите, използвани в киберарсенала на ЦРУ, са широко разпространени и някои може вече да са били открити от конкурентни разузнавателни агенции или киберпрестъпници“, казват от „Уикилийкс“.

"Уикилийкс" твърди, че е публикувал хиляди документи за шпионската дейност на ЦРУ

Сайтът за разследвания „Уикилийкс“ е публикувал хиляди документи, за които твърди, че идват от центъра на ЦРУ за киберразуз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии