Защо телефонът е опасен?

2158
Защо телефонът е опасен?
Снимка: iStock/Guliver

През последните десет години разговорите за опасностите от мобилните телефони станаха ежедневие. Противоречието не стихна нито за минута и с появата на смартфоните прозвуча още по-силно и по-буйно.

Мобилната комуникация не е обвинена в нищо

Как всички джаджи могат да работят #заеднозатеб

Добрите технологични компании правят добри продукти. Най-добрите изграждат цели екосистеми, базирани на хардуер, софтуер, услуги и неср...

Тя се свежда главно до: увеличаване броя на раковите заболявания, повишаване на агресивност между хората, отслабването на паметта и т.н.

Дали това е вярно? Защо телефонът е опасен и каква вреда може да причини на тялото? В какво е обвинявана мобилната комуникация? На тези и още много въпроси, потърсихме отговорът сега:

Смята се, че смартфонът, както всеки съвременен телефон, е източник на електромагнитно излъчване. Дългосрочното излагане на него, провокира развитието на злокачествени тумори. Привържениците на тази теория вярват, че като приближаваме устройството по-близо до тялото, ние допринасяме за нарушаване на мозъчната дейност, намаляване на когнитивните функции и развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Според някои експерти лъчението от мобилни устройства води до генни мутации. Всички тези митове възникват, когато няма достатъчно статистически данни, защото смартфоните навлизат в живота ни не много отдавна.

Какво мисли науката днес

Учени: Коронавирусът може да оцелее на мобилния ви телефон

Смартфоните ни са около 10 пъти по-замърсени от повечето тоалетни седалки в държавите с добра обществена хигиена. Докато телефоните ни ...

Учените са стигнали до извода, че радиоизлъчването на нашите джаджи е ниско. Те твърдят, че такова не се различава съществено от телевизионните и радиосигналите. Невъзможно е да се получи увреждане на ДНК по този начин.

Изследователи от Швейцарския институт за обществено здраве стигнали до извода, че няма надеждни данни за ефекта на телефоните, върху появата на тумори. През последното десетилетие не се наблюдава скок на рака на мозъка, което би трябвало да се случи в случай на силно отрицателно въздействие на радиоактивното лъчение.

В такъв случай се стига до заключението, че вредата от мобилните телефони е мит?

Но нека не избързваме със заключенията!

Изследвания на учени от много страни доказаха, че смартфоните оказват влияние върху паметта на тийнейджърите. И най-лошото е за тези, които са свикнали да държат телефона до дясното си ухо. Това вероятно е така, защото дясното полукълбо е отговорно за фигуративната памет. Когнитивните тестове не показват значително увреждане, но изследователите смятат, че е необходимо допълнително наблюдение.

Детектор за моментално откриване на COVID праща резултата директно в телефона

Изследователи от университета „Джордж Вашингтон“ в столичния окръг Колумбия са създали миниатюрно устройство, което може по...

Това, което причинява най-оживеното безпокойство на експертите, е зависимостта от смартфоните.

Тя засяга психичното здраве и социалните взаимодействия. По този начин мобилната комуникация не причинява очевидна вреда, особено ако я използвате за разумен период от време.

Как да се предпазите

Ако все още се страхувате за здравето си, следвайте тези правила:

Купете модела с най-ниска мощност; Не носете устройството близо до тялото; Говорете накратко; Дръжте джаджата на разстояние 3 см от ухото си; приближете устройството до ухото си само след като абонатът отговори; Не оставяйте смартфона си в леглото, особено под или около възглавница; Купете си хендсфри или слушалки. Използвайки тези прости съвети и може да спите спокойно, не ви грози опасност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии