Да живее кралят: Чарлз III празнува 75-и рожден ден (СНИМКИ)

3458
Да живее кралят: Чарлз III празнува 75-и рожден ден (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Крал Чарлз III навършва 75 години малко повече от година, откакто стана крал след смъртта на майка си кралица Елизабет II. Британският монарх ще прекара деня в публични ангажименти, последвани от частна вечеря в резиденцията му в Лондон. Чарлз ще използва деня, за да подчертае каузи, близки до сърцето му, включително чрез посещение в център за разпределение на излишната храна със съпругата му кралица Камила.

Чарлз също ще бъде домакин на прием в Бъкингамския дворец за 400 медицински сестри и акушерки като част от тазгодишните чествания на 75-ата годишнина на държавната Национална здравна служба (NHS). Хорът на NHS ще го поздрави с изненадваща песен за рождения ден, а оръдейни салюти ще прозвучат в Лондон и в цялото Обединеното кралство, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Снимка: Getty Images

Предварително празнуване

Още: Първа кралска реч: Чарлз III почете майка си и очерта приоритетите на кабинета (ВИДЕО)

Всъщност, крал Чарлз III отбеляза с ден по-рано 75-ия си рожден ден с триетажна торта и парти, устроено в негова чест, пише БТА. Тържеството се състоя вчера в кралското имение в Хайгроув, в Югозападна Англия. На партито присъстваха членове на Националната здравна служба, представители на различни организации и представители на местните общини, навършващи също 75 години.

Местен хор изпълни песента "Честит рожден ден" за държавния глава. Трапезата за партито беше дело на кулинарния виртуоз Реймънт Бланк, а настроението се поддържаше от изпълненията на Лий Джон от бандата Imagination, популярна през 80-те години на миналия век.

Накрая възникна шеговит дебат как да подходи кралят към рязането на тортата за рождения му ден и от кой етаж на сладкиша да започне. Кралят избра да отреже парче от най-долния етаж на пандишпановата торта "Виктория", приготвена в негова чест. Докато режеше парчето, аудиторията го аплодираше.

Снимка: Getty Images

Торта и пеене

76-годишната Камила веднъж разкри, че известният крал работохолик е особено претенциозен, когато получава подаръци. "Ще ви кажа, че той е най-трудният човек на света за купуване на подарък... обича да прави списък с неща, които желае, така че да трябва да се справите точно", каза тя. Той обича "торта и малко пеене", каза тя, но добави, че често е трудно да го накара да си почине.

Снимка: Getty Images

Вечерното тържество за рождения ден на краля ще бъде посетено от близки роднини и приятели, въпреки че отчужденият му по-малък син Хари ще липсва. Говорител на Хари и американската му съпруга Меган Маркъл опроверга съобщенията, че те са отхвърлили поканата на краля.

39-годишният Хари и 42-годишната Меган се отказаха от кралските си задължения през 2020 г. и се преместиха в Калифорния. Оттогава те отприщиха порой от критики към кралското семейство, което доведе до обтегнати отношения с баща му и разрив между Хари и по-големия му брат, престолонаследника принц Уилям.

Дипломатът Чарлз

Принц Чарлз Филип Артър Джордж е роден на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец и е първото дете на бъдещата кралица Елизабет II и принц Филип, херцогът на Единбург.

Когато навърши 70 през 2018 г., Чарлз се пошегува, че това е "тревожно" и че е придобил "всички белези, които вървят с напредването на възрастта му". Чарлз отбелязва своя 75-и рожден ден в същата година, в която беше коронован, и само седмица след като отвори парламента на Обединеното кралство за първи път като суверен.

Снимка: Getty Images

Подобно на майка си, която почина на 96-годишна възраст през септември 2022 г., Чарлз поддържа натоварен график с кралските задължения въпреки напредването на годините си. Но Ед Оуенс, кралски историк и автор, каза пред АФП, че Чарлз е поел по-активна роля на международната сцена от покойната Елизабет. Чарлз е приел ролята на "вид международен водещ дипломат на Великобритания" и Британската общност.

Той също така показва, че е щастлив да говори открито по трудни въпроси, свързани с колониализма и Британската империя. При посещение в Кения по-рано този месец Чарлз призна, че "няма извинение" за злоупотребите от колониалната епоха, извършени в източноафриканската държава. "Той се изправя срещу някои от тези по-проблематични истории по начин, който Елизабет II никога не би направила", добави Оуенс, цитиран от БГНЕС.

Още: Крал Чарлз засади африканска папрат в Кения (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Тежък финал в "Ергенът": Стюардесата Йоана отпадна на крачка от победата (ВИДЕО)

16 жени обвиниха Дейвид Копърфийлд в сексуални престъпления

Вижте съпругата на Орлин Горанов, с която са заедно от 34 години (СНИМКИ)

Култовата китара на Ерик Клептън, с която е създал "Wonderful Tonight", се продава на търг

Развръзката в "Ергенът": Алек среща дамите с майка си, за да вземе най-важното решение

Цеца Величкович стана баба за трети път (СНИМКА)

Звезда от българския тв екран се сдоби с бебе

Д-р Неделя Щонова спечели Dancing Stars и доказа, че владее танците до съвършенство

Геро разкри как е отслабнал драстично: Оперирал се е

Никол Шерцингер нокаутира мъжа си в стил "Mortal Kombat" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шоубизнес