Морфов може да бъде глобен заради репресия срещу актьор, бивш депутат от ГЕРБ

1580
Морфов може да бъде глобен заради репресия срещу актьор, бивш депутат от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Заради скандала между прочутия ни режисьор Александър Морфов и актьора Евгени Будинов, председателят на парламентарната група на ГЕРБ в 48-мия парламент Десислава Атанасова сезира Комисията за защита от дискриминация.

Припомняме, че Будинов беше депутат от ГЕРБ, а Морфов реши да го "отреже" от актьорския състав в "Хъшове". Появиха се и видеокадри, в които режисьорът нарече Будинов с нецензурни думи: Народен съд в Народния театър, Морфов направо да стреля

Според Десислава Атанасова изказването представлява монолог на режисьора, което е своеобразно слово на омраза, с което той не само подбужда, но и разпространява и оправдава думите си спрямо Будинов на основата на политическата му принадлежност.

Биков: Евгени Будинов е отстранен от "Хъшове", защото е от ГЕРБ

„Имаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който го изхвърлихме от представлението...” Това са думи на режисьора ...

"Изказванията на режисьора имат обществено влияние и достигат до широк кръг адресати с оглед професионалната му ангажираност. От видеозаписа (появил се първо в известната със своята репутация агенция ПИК) е видно циничното изказване на Морфов, съдържащо обидни квалификации към доказал се актьор, основани на неговата политическа принадлежност и убежденията, които има", пише още в сигнала.

"Считам за недопустимо ограничаване на правото на труд на който и да е български гражданин на основата на неговата политическа принадлежност. Морфов използва репресивни средства и методи, с които посочва лицата с "различни" възгледи и убеждения съгласно неговите лични възприятия", пише Десислава Атанасова към КЗД. Тя подчертава и, че преценката на Морфов не е основана на професионалните качества на актьора Будинов, а издига "морална летва" пред участието му в спектакъла, основана на политически възгледи, без оглед на други качества. Режисьорът издига членството в партията като ръководно начало за оценка на таланти, смята Атанасова.

"С изказването си Александър Морфов е осъществил дискриминация спрямо Евгени Будинов на основата на признаците "политическа принадлежност" и "убеждения" в сравнение с останалите актьори, участващи в постановката "Хъшове", които не принадлежат към политическа партия ГЕРБ и не споделят идеите и целите ѝ", пише в заключение Десислава Атанасова и моли на основание чл. 50 от ЗЗДискр. да се образува производство.

При доказване на вина, Морфов може да бъде глобен с между 250 и 2000 лв., а ако не се съобрази с наложена санкция, тя може да бъде увеличена с още една нула.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

На коктейл без грим в "Ергенът". Ето какво предстои тази седмица (СНИМКИ)

Глория претърпя инцидент. Вижте какво се e случило (СНИМКИ)

Емилия каза истината за отношенията със съпруга ѝ Жорж Башур

Лили Иванова празнува рожден ден, бившият ѝ мъж издаде годините ѝ

Глория отговори със СНИМКА на слуховете за раздялата си с младото си гадже

Да се харесаш на всеки: Папи Ханс с емоционални признания за себе си (ВИДЕО)

Забравена на тавана: Продават на търг акустична китара на Джон Ленън (СНИМКА)

Честито: Христо Стоичков вече и с внук

Илиана Раева с неочаквана постъпка към Краси Радков (ВИДЕО)

Андреа се обясни в любов на турски актьор (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com