Тежките години на принц Хари в колежа: ниски оценки, марихуана и подигравки

9022
Тежките години на принц Хари в колежа: ниски оценки, марихуана и подигравки
Снимка: Getty Images

Списанието Тαtler публикува изключително любопитен материал, озаглавен "Достоен за бъдещия крал: всичко за Итън колидж, шикозната алма матер на Хари и Уилям". В него журналистката Хадли Хол Майърс разказва за прочутото частно британско училище, където са учили много известни политици, бизнесмени, актьори и представители на благороднически семейства. Изданието пусна статията след новината, че децата на принца и принцесата на Уелс, принц Джордж и принцеса Шарлот ще постъпят в Итън, като Шарлот може би ще е едно от първите момичета, които ще постъпят в този колеж.

Интересното е, че по-голямата част от материала е посветена на принц Хари, на скандалните подробности от времето му в колежа и на това как той е дразнел обществото, кралското семейство и по-специално по-големия си брат, докато се обучава в Итън.

Снимка: Getty Images

Итън Колидж е известен от векове като "училище за благородници и богати" и се радва на "кралско одобрение от основаването си от крал Хенри VI през 1440 г." се казва в статията. Престоят в легендарната образователна институция, разположена близо до Уиндзор, в Бъркшир, струва на учениците, които учат там на платена основа, 60 хиляди долара годишно.

Според биографа Пени Джунър, Даяна се тревожела за клеймото, с което Хари ще се сблъска, ако не последва брат си в Итън. "Ако не отиде там, всички ще го помислят за глупав", е споделила тя приживе. Уви, Даяна така и не вижда Хари да влиза в Итън: тя загива в катастрофа година преди постъпването му в колежа през 1998 г. Той е настанен в една от 25-те къщи, в които живеят студенти, заедно с принц Уилям. За къщата се е грижел "бащински веселият" д-р Андрю Гейли, който "се опитвал да помогне на скърбящите момчета, доколкото може".

Хари в тотален контраст с брат си Уилям

Имиджът на Хари в Итън е бил много различен от този на неговия успешен и ученолюбив по-голям брат. Неговите слаби оценки са били "яростно осмивани в медиите, което е довело до въпроси защо на него и на други супербогати изоставащи ученици им е позволено да ходят в престижни училища". Той дори бил обвинен в измама с оценки, нарекли го "Хаш Хари" (хаш на жарогн е наркотично вещество - ред.), защото обичал да пуши трева и това не беше тайна.

Снимка: Getty Images

Хари постоянно се държал като непукист и "дразнел" Уилям. Например, веднъж скочил от дърво срещу него по време на състезание по крос и извикал: "Мога ли да получа автограф, принце?" В резултат на това Уилям "загубил концентрация", спрял и не успял да спечели състезанието.

Самият принц Хари с ирония и не без критика говори за обучението и живота си в Итън в сензационните си мемоари "Резервен". Колежът, казва той в книгата, "беше рай за блестящи момчета и можеше да се превърне в чистилище само за едно много неизискано момче." Хари също така подигравателно описва и официалната училищна униформа на Итън: "Всеки итънец трябваше да носи черен фрак, бяла риза без яка, твърда бяла яка, закрепена за ризата с карфица, плюс панталони на райета, тежки черни ботуши и вратовръзка. Наричаха го официално облекло, но не беше официално, беше погребално". Очевидно, отбелязва Хари, учениците трябваше да бъдат "във вечен траур за стария Хенри VI".

Още за "Резервен": Книгата на принц Хари е най-изхвърляното четиво за лято 2023

Снимка: Getty Images

Итън - мястото на богатите и благородниците, но не задължително на умните

През последните две десетилетия, пише журналистката Хадли Хол Майърс, критиките към "елитаризма на Итън, липсата на разнообразие сред учениците от различни слоеве на обществото и ролята му на патриархална поточна линия за управляващите класи" се засилват. Майърс цитира своя колега от Telegraph Матю Холхаус, който пише: "Момчетата от Итън са научени, че са родени да управляват. Жалко е, че толкова много от тях не са подходящи за тази роля." "Исторически погледнато, ако сте от правилното семейство, каквото и да означава това, децата ви можеха да отидат там, дори и да бяха по-тъпи от изпражнение. Сега нещата са се променили много", казва един от възпитаниците на този престижен колеж, цитиран от БГНЕС.

Днес около 20% от студентите с високи оценки могат да очакват поне "известно намаление на таксите" за обучението си. "Богатият елит също продължава да навлиза в Итън на пълен работен ден", отбелязва статията. Авторът завършва материала с надеждата, че принц Джордж ще стане по-достоен ученик на Eton College от своя чичо принц Хари и по този начин ще издигне престижа на учебното заведение в очите на широката общественост и ще изчисти опетнената репутация на кралско семейство.

Още: Принц Уилям и Кейт Мидълтън заминават за САЩ. Ще се срещнат ли с Хари и Меган?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Безпрецедентен финал на "Ергенът": Алек не се появи и остави двете финалистки (СНИМКИ)

Изложба с над 300 снимки на Елтън Джон откриват в Лондон

Алекс Гърдева спечели звездния Hell's Kitchen! Но кой ще е големият победител?

Огромен гаф! Издадоха финала в "Ергенът": Изтече клип с признанията на Магдалена (ВИДЕО)

Д-р Неделя Щонова и Атанас Месечков: Дори когато ти дават ниски оценки, важно е да ги приемаш достойно

Тежък финал в "Ергенът": Стюардесата Йоана отпадна на крачка от победата (ВИДЕО)

16 жени обвиниха Дейвид Копърфийлд в сексуални престъпления

Вижте съпругата на Орлин Горанов, с която са заедно от 34 години (СНИМКИ)

Култовата китара на Ерик Клептън, с която е създал "Wonderful Tonight", се продава на търг

Развръзката в "Ергенът": Алек среща дамите с майка си, за да вземе най-важното решение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com