101 години от рождението на Ванга

8799
101 години от рождението на Ванга
Родена е в 1911 година в Струмица в семейството на Пандо Сурчев

Тази година се навършват 101 години от рождението на Ванга. Според близките й тя е родена на 31 януари 1911 година, но според данните на служба ГРАО в община Петрич тя е родена на 3 октомври.

Родена е в 1911 година в Струмица в семейството на Пандо Сурчев. Майка й умира докато тя е невръстно дете, а баща й е мобилизиран в българската армия през Първата световна война. През този период живее под надзора на съседите си.

В детството си Ванга била обикновено момиче и не проявявала претенции за наличие на свръхестествени способности.

През 1923 година бащата на Ванга се мести да живее в родното си Ново село. Там на 12-годишна възраст Ванга загубва зрението си вследствие на внезапна буря, при която е грабната от силен вятър и по-късно, след дълго търсене, бива открита затрупана с камъни и пръст в една нива. От 1925 г. живее в дом за слепи, където прекарва три години. След смъртта на втората си майка Ванга се прибира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри.

Постепенно започват да й приписват пророчески способности. Твърди се, че помогнала на баща си да намери овца, открадната от стадото, което той пасял, като точно описва двора, в който била скрита. Ванга казала, че била видяла всичко насън. Става известна през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при Ванга с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места.

Македония издига мемориален парк на Ванга

Македония ще издигне мемориален парк на пророчицата Ванга. Намерението на властите в Ново село е породено от 100-годишнината от рождени...

Приписваните й необичайни способности Ванга обяснява с присъствието около нея на особени невидими същества, чийто произход не може да обясни. Споделя и за съществуването на извънземни раси, които били населявали и Земята.

През последните години от живота си тя инвестира построяването на параклиса „Св. Петка Българска" в местността Рупите, Петричко. Конкретният проект и изографисването (недовършено) са дело на Светлин Русев. Поради неканоничност параклисът не е осветен от БПЦ, затова за него се говори просто като за „храм", без да се уточнява на коя религия.

Сред най-популярните твърдения, приписвани на Ванга, са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски, но не като цар, потъването на подводницата „Курск" и атентатите от 11 септември 2001 година. Тези предсказания изведнъж излизат на бял свят, едва след като събитията са се случили, но няма доказателства те да са съществували преди това. В повечето случаи, неясната формулировка на „предсказанията" дава възможност на поддръжниците на Ванга да правят двояки тълкувания, нагаждайки казаното към наистина случилото се.

Ванга умира на 11 август 1996 година, но пророчествата й и до този момент не дават покой на тълкователите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com