294 са загиналите по пътищата за година

9166
294 са загиналите по пътищата за година
Снимка: БГНЕС

За едногодишен период до момента имаме 294 загинали и около 700 ранени при катастрофи. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти. Тя присъства на заседание на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения, на което се провежда дискусия на тема за повишаване безопасността на движението по пътищата.

„Катастрофите с пешеходци са около 30% от общите ПТП. Не е нелогичен фактът, че 97% от случаите са по вина на водача. Основата ни цел, когато търсим санкции и решения, трябва да бъде по отношение на водача“, заяви Бъчварова, цитирана от БЛИЦ.

Тежка катастрофа с двама загинали и две пострадали деца между Мъглиж и Дъбово‏

На място загинаха двама души, други трима са тежко ранени след тежка катастрофа тази сутрин, станала в участъка между Мъглиж и Дъбово в...

По думите й основна причина за катастрофи е несъобразена скорост, което е почти 35% от катастрофите, а други причини са неправилни маневри 16,3%, отнемане на предимство на МПС, които са 17,8% от случаите, както и употреба на алкохол 3,46%.

„71% от случаите на ПТП са в населението места, където 89% са в големите градове. По пътищата извън населените места са 28%. На автомагистрали са регистрирани 6,7% от ПТП“, обясни вицепремиерът и посочи, че основна причина за пътните инциденти е скоростта.

По думите й катастрофите се случват в населените места и за това се налага да бъде ограничена скоростта в големите градове. „Пловдив, София и Варна са градовете с най-много ПТП. Имаме дефицит на наложените санкции, това е факт и всичко го знаят. Вторият приоритет е търсенето на законодателно решение как да се направят мерките по категорични и ефективни и да няма възможност за тяхното избягване. Трябва да има акцент върху рецидивите, защото те имат голям процент и да могат да се идентифицират много по-лесно“, каза още Бъчварова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com