Андрей Ковачев: В ХХІ век Македония не успява да скъса с миналото

4276
Андрей Ковачев: В ХХІ век Македония не успява да скъса с миналото

С голямо разочарование научих за поредния акт на дискриминация срещу македонски граждани, които открито заявяват своето българско самосъзнание и идентичност. Това заяви Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в групата на ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент, по повод заплахите към семейството на председателя на Българския културен клуб в Скопие (БККС) Лазар Младенов, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

На 21 юли 2012 г. БККС проведе честване на Илинденско-Преображенското въстание в Смилево, Република Македония, с участието на около 400 граждани, общински съветници и общественици от всички краища на България и Република Македония. Тази инициатива отговаря на препоръките на Европейския парламент в две годишни резолюции за евроинтеграцията на Македония. Текстовете, предложени от Андрей Ковачев и приети от ЕП, препоръчват общото отбелязване на исторически събития и личности, между Македония и нейните съседи.

Македонската ДС уволни жена с българско гражданство за участие в събор за Илинден

Македонските власти са отговорили на организирания от Българския културен клуб в Скопие събор за Илинденското-Преображенското въстани...

"Много е разочароващо, че през 21 век все още рефлексите и ретроградните практики от минали епохи са живи в Република Македония и тя не успява да скъса с тях", заяви българският евродепутат, който е и заместник-председател на Комисията по външни работи на ЕП, по повод отстраняването на съпругата на председателя на БККС от държавна фирма под претекст за съкращаване на персонала.

"Изразявал съм моята готовност да оказваме помощ на Република Македония по пътя на европейската интеграция, защото единствено обединена Европа може да осигури мир, стабилност, свобода и просперитет. Тази помощ обаче трябва да бъде желана, и да срещне политическа воля за добросъседска политика и действия в европейски дух. Евроинтеграцията е единственият път, по който могат да се преодолеят несправедливостите от миналото", каза Ковачев.

Той призова властите в Република Македония да вземат под внимание резолюцията на ЕП и да действат в съответствие с нея.

В резолюцията си от април т.г. евродепутатите "насърчават правителството [на Република Македония] да продължи с усилията си за укрепване на политиките в сферата на борбата срещу дискриминацията, подчертава значението на предотвратяването на дискриминацията на етническо основание, включително дискриминацията срещу граждани, които открито изразяват своята българска идентичност и/или етнически произход.

„Аз, българинът от Македония” – лична драма с остри контури

Напрежението в отношенията между Македония и България сякаш с всяка следваща година се увеличава, а изходът от този особено неприятен с...

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com