Ангелов за Спутник V: Ваксината ще стои на митницата, ако не бъде променен законът

6594
Ангелов за Спутник V: Ваксината ще стои на митницата, ако не бъде променен законът
Снимка: БГНЕС

Имаме един Изборен кодекс, който е заченат в грях. След приемането му имаме повече въпроси, отколкото отговори“. Това заяви здравният министър профеяди Костадин Ангелов при посещението си в Пловдив, съобщава БГНЕС. Той смята, че новите поправки в Изборното законодателство, които бяха обнародвани днес с извънреден брой на „Държавен вестник“, крият много опасности и рискове. Един от много въпроси, които остават отворени е, как машините, с които ще се гласува, ще бъдат разнасяни в болниците и по домовете от мобилните секции.

„По какво се равняваме? Къде в Европа е така? В колко демократични системи се гласува само машинно?“, попита здравният министър и добави, че може би се цели касиране на изборите. "Като цяло новото изборно законодателство ограничава права, а не ги дава“, обобщи професор Костадин Ангелов. Според него, много от нещата се правят на парче, а някои дори са грубо нарушение на закона. Такъв е случаят с приемането в здравната комисия на руската ваксина Спутник V.

Турция одобри „Спутник V“ за спешна употреба

Ваксината „Спутник V“ е одобрена за спешна употреба в Турция, според Руския фонд за директни инвестиции (РФДИ), предава БГН...

Гласуваното решение е незаконно, то нарушава българското законодателство и европейските регламенти. Каквото и решение да се вземе, ваксината ще стои на митницата, ако не бъде променен законът“, заяви професор Ангелов. Дори и да се премахнат всички законови пречки за вноса на руската ваксина, преди тя да бъде разрешена, българските здравни власти трябва да оценят нейната ефективност и да посетят заводите в Русия, за да направят оценка. Това, според Ангелов за момента е невъзможно. Той още веднъж подчерта, че България, за разлика от другите държави, е постигнала изключително много в борбата срещу COVID-19.

Една от ключовите роли е изиграл премиерът Бойко Борисов. „Министър-председателят успя да наложи постигането на консенсус, така че България да премине през пандемията с най-леките мерки и да издейства допълнително ваксини от Европейския съюз (ЕС)“, каза Костадин Ангелов. Той заяви, че ще можем да премахнем предпазните маски, когато постигнем 65% имунизирани лица. В момента ваксинираните са около 800 000, а гоним 3 000 000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com