Барикадиралите се медицински сестри все още са в парламента (СНИМКИ)

4466
Барикадиралите се медицински сестри все още са в парламента (СНИМКИ)
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Барикадиралите се в парламента медицински сестри обявиха ново искане – да дойдат депутатите от Здравната комисия и заявиха, че нямат намерение да си тръгнат. Началникът на НСО ген. Красимир Станчев заяви, че ще продължи с опитите да разговаря с тях, за да бъдат убедени да напуснат. Засега никой от депутатите или властта не е дошъл в залата, която са заели отчаяните медицински сестри, но при тях отсутринта продължава да бъде бившият омбудсман Мая Манолова.

Журналистите бяха помолени да напуснат сградата на парламента и това породи очакванията, че може би подготвят извеждане на сестрите. Засега няма видими признаци за такава подготовка.

Припомняме, 5 медицински сестри от участващите във вчерашното заседание на Здравната комисия, където трябваше да бъде изслушан здравния министър Кирил Ананаиев, но той не се яви, отказаха да си тръгнат. Усилията на служителите на охраната, включително началника на НСО и психолози не помогнали. Към 4 часа през нощта, по думите на една от сестрите Димитрия Димитрова, от НСО им изгасили лампата и оставили открехната вратата, което изплашило протестиращите, че може да им пуснат димка и отворили прозорците, а две от тях излезли на перваза от външната страна на сградата. Към 7 часа НСО и психолози започнали да убеждават сестрите в залата да не излизат на перваза, а излезлите да се приберат. Началникът на НСО ген. Станчев лично се качил на перваза при една от протестиращите да я убеждава. Към 8 часа сестрите били успешно издърпани вътре в залата, но някои от протестиращите легнали на пода и се съпротивлявали на призивите да напуснат сградата.

Социалният министър видя протестиращите медицински сестри като политически инструмент

Бяха провеждани серия от срещи с медицинските сестри, които протестират. Проблемът в разговорите е, че всеки път идват нови и нови иска...

Според разказа на Димитрия Димитрова реакцията им била заради „нахлуването на 20 души полицаи и НСО“, а според ген. Станчев не е имало полиция и общо служителите на НСО и психолозите са били десетина.

„Всеки път, когато влизахме при тях те поддържаха дистанция и ако отивахме към тях, те се качваха на прозореца“, разказа пред Actualno.com ген Станчев. „Още снощи, когато тръгвах да говоря с тях една от протестиращите каза – спрете дотук, защото ще скоча през прозореца“, добави той и обясни, че искал да им се препречи пътя до прозорците. „Естествено, те се дърпаха, ние ги дърпахме, което се възприема като агресия“, добави той. При дърпането на китката една от сестрите получила малка раничка, потвърди генералът.

„До 22 часа могат да останат“, коментира шефът на НСО ген. Красимир Станчев. "Стоим и пазим да не излизат по прозорците, защото те това преследват“, каза той и потвърди намерението си да разговаря с протестиращите.

Драмата с барикадиралите се в парламента медицински сестри по думите на Мая Манолова, която от сутринта е при тях, е краен акт на отчаяние. „Провела съм десетки срещи с институциите в качеството си на омбудсман, сестрите бяха лъгани десетки пъти от министъра, от заместник-министъра, от премиера, тях ги лъгаха системно и безсрамно и затова стигнахме дотук“, добави Манолова.

Експерт: Исканията на сестрите са на път да се изродят в несъществуващ конфликт

"Справедливи искания и справедлива кауза са на път да се изродят в един несъществуващ конфликт, който не е в услуга на никого".  Т...

Снимки: Ива Иванова /Аctualno.com

Тя припомни, че като омбудсман е внесла законопроект за съсловните организации, който беше отхвърлен от парламента. „Човекът, който трябваше да влезе тази нощ през вратата, беше здравният министър или представители на властта да дойдат да разговарят с тях, а не да пращат НСО“, категорична е тя.

Вижте още:

НСО: Има специалисти за преговори, не пожелаха да дойдат

Медицинската сестра Бойка Анастасова слезе от прозореца на НС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com