Без гасене на уличните лампи с държавна помощ - кметовете искат око да види, ръка да пипне

3156
Без гасене на уличните лампи с държавна помощ - кметовете искат око да види, ръка да пипне
Снимка: Pixabay

Трябва да се чува по-сериозно гласът ни, ние не сме врагове на държавата – за това апелират кметове на общини. На допитване, направено от Actualno.com, дали ще възстановят уличното осветление след споразумението между НСОРБ и финансовото министерство за по-добри компенсации за електричество, повечето отговарят, че веднага биха го възстановили. А според участвалите в допитването причината за това съвсем не е опасението им от проверки, които министърът на финансите Асен Василев се закани да им прати от АДФИ (за тези, които са на режим и искат помощ). Масовият отговор е, че общините са най-проверяваните институции в страната и това не ги стряска. Даже някои от тях си пожелаха подобна проверка, за да се види, че искането им за повече компенсации е напълно аргументирано.

"Ние бихме възстановили уличното осветление в момента, в който видим реална компенсация. Аз не виждам такава за момента, вие виждате ли!? От ноември сметката ни за ток е около 150 000 лева на няколко фактури. "Енерго Про" всеки ден ми звънят писмено да им обещая, че ще им платим поне близо 90 000 лева до края на месеца. Ние работим с 1/12 от бюджета си, поради липса на приет държавен бюджет. Върху тези 149 000 лева до момента сме получили 9000 лв. компенсация от държавата. При обичайни сметки за два месеца и половина от 50 000 лева, ние получихме 149 000. Това ще рече, че сме на практика с близо 100 хиляди лева завишение в най-трудните за една община месеци - януари и февруари, преди старта на данъчната кампания", заяви кметът на Аврен Емануил Манолов (ГЕРБ).

На въпрос дали се притеснява от проверки, е категоричен: "Да заповядат! Общините са редовно проверявани през цялата календарна година. Не смятам, че има община, която се плаши от проверки. И в момента ни текат десетки. Така че още една повече или по-малко въобще не ме плаши. Сега чакаме да излязат януарските сметки. Никой при нас няма желание да държим населението без улично осветление. Напротив. Много добре се вижда миналогодишният разход за електроенергия. Много добре колегите от МФ знаят какъв ни е разходът и с какъв бюджет разполагаме. Доколкото си спомням в Закона за общинския бюджет и в Закона за общинския дълг ясно пише, че не можем да харчим повече, отколкото сме харчили миналата година, дори да е за ток", казва той.

 

 

Дилемата според него е хем да платят, хем да не платят. Освен, че ги нямат заложени тези допълнителни средства, ако ги платят - са в нарушение на закона.

"Общо взето сме под натиск. Първо, местното население недоволства заради режима на уличното осветление. Второ, опитваме се да овладеем общинските финанси, при условие че работим с 1/12-та част от бюджета. Трето, да спазим всички наредби и закони, което е трудно. Такова драстично повишение на ток не е имало от 2013 г. - тогава пак беше същия цирк. Когато станах кмет 2011 г., имахме 600 крушки, които светеха по два часа вечер, а в момента светят над 3800 по 12 часа. Хората свикнаха с тази услуга, но проблемът е финансов. Ние не може да се състезаваме с големи общини. За нашия калибър ток от 150 000 лева е безкрайно голям разход“, отсече Манолов.  

Кметът на Девин Здравко Иванов (БСП) заяви, че като направят анализ, е резонно да възстановят уличното осветление в предишния му часови диапазон. Първо обаче държи да се запознае със самото споразумение между НСОРБ и МФ и да види реални компенсации.  

 

Кметът на Козлодуй за сметките за ток: Ще се лишим от други неща и ще се справим

Как се справя община Козлодуй с високите сметки за ток, какви мерки са предприети и ще се стигне ли до ограничаване в дейността на детс...

 

На въпрос дали се притеснява от проверки отговори, че в публичния сектор са ежегодно проверявани от Сметната палата и АДФИ и изобщо не го тревожи още една допълнителна.

"Днес възстановявам уличното осветление. Тъкмо пиша обявление. Ако трябва да бъда честен, докато не видя това постигнато споразумение, малко ми е съмнително точно какво ще направят. От довечера ще си свети както е било. Очакваме Министерството на финансите да си изпълни ангажимента", заяви кметът на Рудозем Румен Пехливанов (ДПС).

"Никога не съм се притеснявал от абсолютно никакви проверки. Винаги са добре дошли при нас. Ние сме обект на редовни проверки от компетентни органи. Аз не смятам, че има трезвомислещ човек, който няма да предприеме подобни мерки, когато вижда, че няма с какво да си плати тока. Ще се радвам проверка да дойде, защото тя категорично ще докаже тезата на общините, макар тя даже да не е предмет на доказване", смята Пехливанов.

Според него, ако министърът беше попитал колко е фактурата за ток в сградата на министерството за декември, тази полемика изобщо нямало да се разрази. "Каквото е цената на борсата за министерството, такава е и за общините. И като види, че сметката му е три пъти по-висока, нямаше да има коментари. Всичко беше едно излишно изпускане на парата", смята кметът на Рудозем.

Кметът на Димитровград: Всички 265 български общини имат нужда от държавна финансова подкрепа

Стотици общини в страната изпитват сериозни затруднения с плащането на сметките за ток заради по-високите цени на електроенергията. Зат...

Градоначалникът счита, че е редно министърът да бъде попитан въвел ли е той ограничителни мерки, след като се заканва на общините, че ще им прати проверки дали са направили всичко възможно да пестят. Счита, че е редно и МФ да докаже дали пести.

"Миналата година декември и тази година декември при 800 киловата по-малко похарчени в сградата на администрацията, сметката ми е по 2,8 умножена. Беше елементарно министерството да каже: "Дайте си фактурите, за да видим има ли или няма разлика" и тема нямаше. Ако министерството си погледне фактурата, щеше да им е ясно. Най-вероятно енергото не им подарява тока на тях", казва Пехливанов.

Въпреки всичко, той е оптимист, че ще има промяна "в климата" с това постигнато споразумение.

 

 

Ще има компенсации за общините заради скъпия ток

Общините също ще получат финансови компенсации заради високите цени на тока. Това стана ясно от изказване на председателя на финансоват...

(Снимка: БНР)

"Явно здравият разум и аргументите са надделели. Ние, общините, най-малко искаме да си създаваме проблем с хората. Нямате си идея какво напрежение се създава между кмета, кметовете на кметства и хората, които искат осветление. Никой от нас не иска излишни главоболия. Ако не сме били притиснати до стената от ситуацията, на никой нямаше да му дойде наум да ограничава уличното осветление“, допълва той.

Според кмета на Рудозем проблемът опира не само до тока, а също до поскъпването на горивата, хранителните продукти, консумативите.

"Детските градини стават безплатни за хората, но при нас възниква въпроса дали няма да генерираме допълнителен дефицит. Единният разходен стандарт в нашата община е 150 и няколко хиляди лева повече за тази година. От тях като извадим увеличението на работните заплати - не само минималната, но и на учителските, които скачат с повече. Като извадим това увеличение, от тези 150 000 ще ни останат под 50 000, които би трябвало да покрият таксите, които досега сме събирали. Но ние от такси досега имахме 84 000 лева. Веднага правим 30 000 дефицит. Отделно са всички оскъпени консумативи в издръжката. Очаквам да видя окончателните разчети, но се опасявам, че с тази стъпка детските градини да станат безплатни, отново ще бъдем натоварени общините финансово. Дано не съм прав! Досега моите разчети никога не са ме лъгали", е убеден Пехливанов.

Той поставя на дневен ред друга важна тема – изравнителната субсидия на национално ниво се увеличава с 15%, но разпределението между общините е по несправедлива формула.

"В нея има данни, които се ползват от 2020 г., а сега сме 2022-ра. И какво се оказва, че аз ще получа обща изравнителна субсидия малко над 6%. Има общини в Смолянска област, които ще получат 24% при договорени 15%. Има общини в останалата част на страната с 35-40% увеличение, а други - с малко над 0%, като Борино. Буквално стотинки увеличение. Община Чепеларе пък е с нула лева изравнителна субсидия. Огромни дисбаланси се получават", казва той.

Мракът превзема все повече общини

Мракът превзема все повече общини в България, установи Actualno.com. Заради непосилните сметки за ток десетки кметове въвеждат режим на...

И изчислява: "Ако на нас ни бяха дали 15% увеличение спрямо миналата година, това е от порядъка на 170 000 лева грубо. А сега, по проекта за бюджет, имаме 60 000 лв. Разликата между тези две числа е ощетяване на общината. Това е 110 000 лева ощетяване от изравнителната субсидия. 30-50 000 лева - заради детските градини. Още 50-100 000 лева заради поскъпване на всичко, 250 000 лева дефицит за зимното поддържане. Следващата стъпка сигурно ще е да спрем да чистим през зимата, при положение, че сме с най-ниските цени в област Смолян. Дотук за зимно почистване имаме 100 000 лева дефицит. А февруари и март си стоят. Ние отопляваме 6 месеца, не 3 - затова планинските общини трябва да имат по-висок коефициент в изравнителната субсидия. Колегите в Пловдив в края на февруари може да спрат парното, но при нас е до края на април, а го пускаме от края на септември".

Съветът му: "Трябва да се чува по-сериозно гласът на общините, ние не сме врагове на държавата. Така излезе, че понеже повечето кметовете сме опозиционни, нарочно сме обявили този режим на тока - това просто не кореспондира със здравия разум. Аз съм обявил специален режим на работа и в администрацията, за да топлим по-малко стаи. Близо половината администрация е хоум офис. Смятам, че това споразумение от миналата седмица е някакъв светъл лъч, който дава основание на общините, че когато добре се аргументираме, явно ще има и чуваемост".

"Ние не се отказваме да си изпълняваме функциите, но хроничното недофинансиране ни води до постоянно трупане на нови и нови просрочени задължения. В тази ситуация са 160-170 от 265 общини в България. Гарантирам, че болшинството са със сериозен проблем", добави той.

И още един проблем: "1% имаме за увеличение на заплатите в администрацията. Повечето са на заплата между 700 и 800 лева. Как да предложа 7 лева увеличение? Един служител онзи ден ми каза: "Г-н кмете, не ни дразнете! Ако има вариант да ни увеличите поне с 10-15% заплатата, добре. Ако не, тия пари ги върнете на Министерството на финансите и да знаете, че април месец напускаме". И когато напуснат няколко ключови служители, какво ще правим!? Навсякъде в малките общини ще напуснат", смята Пехливанов.  

Той сподели, че също работи от вкъщи, понеже е с Ковид.

Кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев каза, че там са предприели няколко стъпки преди да стигнат до уличното осветление.

Режим на тока в два града у нас заради високите цени

В два града в Североизточна България и околните села се въвежда режим на тока. Причините са непосилно високите сметки за местните общин...

"Първата ни стъпка беше ограничаване на парковите пространства и тези алеи, които не се използват. Втората стъпка, ако нямаше компенсации, през февруари щяхме да минем на режим на улично осветление. Решихме да изчакаме решението на финансовото министерство и ако няма такова, да предприемем по-драстични мерки. Постигнато е черно на бяло, но няма нито методика, нито критерии - точно как ще стане. Нека изчакаме да излязат официално данните и начинът, по който ще ни компенсират, за да направим справките и да видим какво ще се получи", каза Добрев.

 

 

(Снимка: БНР)

Другото, което направили там, е своеобразен одит на разходите за ток, на партидите. Хванали доста потребители, незаконно включени към уличното осветление. Ревизирали си отоплението в обществените сгради и не са стигнали до режим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com