Без инциденти завърши поредният протест в София

19245
Без инциденти завърши поредният протест в София
Снимка: БГНЕС

Без нарушения на обществения ред завърши днешният 11 пореден протестът в центъра на София, съобщиха от пресцентъра на МВР. Полицията отново призова участниците в протестните действия да спазват обществения ред и да не се поддават на провокации.

Недоволните от управляващите започнаха да се събират към 19 часа около фонтана пред президентството. За пореден път протестиращите настояха за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. С всеки изминал ден протестиращите издигат нови лозунги. Днес дори бяха донесли на площада истински моноблок, върху която е написано „ГЕРБ, Гешев, ДПС, БСП, Доган, време ви е да си ходите” и обозначен със стрелка изход към тоалетната чиния. "Няма полза от реформи на система, поставена върху потисничество", „Смяната на играчите не е решение. Нужна ни е революция”, заявиха протестиращите.

СДВР: Запазете протеста мирен, оставете институциите да функционират

Нека да се запази протеста мирен, да се направи така и от организаторите, и от протестиращите. Това каза на брифинг преди минути замест...

На площада ораторите от т.нар. „отровно трио” – Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков, прочетоха декларация до европейските посланици. От трибуната се изказа и пострадалият студент Евгени Марчев, срещу когото беше употребена полицейска сила и приет в „Пирогов”. Протестиращите скандираха „Бъдеще за младите”, „Всички вън”, мощно барабанене и надуване на свирки придружаваха всяко изказване на участниците в протеста. „Искаме справедлива държава. Искаме справедлив съд и оставка”, заяви млад режисьор, който отчете, че само преди десет дни България е била разединена, а днес всички са заедно на площада. 

От утре е обявено, че протестите ще протичат по друг начин - като национална стачка още от 7 часа сутринта, за да се блокира парламента, където трябва да започнат дебатите по внесения вот на недоверие. В същото време от СДВР призоваха протестът да остане мирен и да не се спира работата на институциите.

Европейско издание със сериозно проучване за протеста в България

Хиляди антиправителствени протестиращи в България, скандиращи "Мафията вън", са по улиците на столицата София, с обвинения в корупция и...

През целия неделен ден българи в чужбина изразиха подкрепата си за протестиращите в София и страната. С възгласи „Корупцията вън” излязоха хора в германския Кьолн, в белгийската столица Брюксел българите издигнаха снимки с лика на премиера и надпис „Мафия”, докато министър-председателят участва в срещата на върха на ЕС. Сънародниците ни във Виена пък проведоха протестно шествие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 май 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 20-26 май 2024 г.

Шофьорите да внимават на АМ "Тракия": Важно съобщение от АПИ

Знеполският епископ Арсений бе избран на първи тур за кандидат за Сливенски митрополит

Земетресение разлюля района на Сливница

Доматите и краставиците по борсите поевтиняват

Най-важното за деня, 18 май 2024 г.

Прогноза за времето - 19 май 2024 г. (неделя)

Служебният министър Евтим Милошев даде официален старт на туристическо Лято 2024

Кирил Петков: След заплаха за живота ми се възложи постоянно полицейско присъствие пред дома ми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество