Близо 13 000 безработни са минали курсове за повишаване на квалификацията

38338
Близо 13 000 безработни са минали курсове за повишаване на квалификацията
Снимка: Getty Images / Guliver

В търсене на нова работа хиляди безработни избират да се включат в курсове за допълнителна квалификация. За тях плаща държавата. А целта е безработицата да намалее. Според експерти обаче ефектът от тези обучения е спорен, предаде Нова тв.

Години наред Ангел Илиев работи в строителството. Докато настъпва кризата. От Бюрото по труда го насочват към двумесечен курс за заварчик. След края му Ангел веднага намира работа у нас, а после и в Чехия.

Безработни получават по над 1300 лв. обезщетения

Около 1250 безработни получават обезщетения за това, че са останали без работа между 1100 и 1320 лева, показва статистиката на НОИ. Су...

Често пъти обаче освен желанието за нови умения, мотивацията за обучението е и друга – стипендията от 8 лева, която се полага дневно на всеки безработен. Според икономистите обаче парите са по-скоро проблем.

До последния месец на миналата година 13 хиляди безработни са се включили в подобни обучения. Около 5000 хиляди от тях са били назначени на работа. За другите обаче данни липсват, защото механизъм за оценка на ефекта от курсовете няма.

Икономистите критикуват още, че курсовете не съответстват на търсенето на пазара на труда. Експертите от агенцията обаче отново не са съгласни, защото често пъти самите фирми поръчвали през тях обучения за служителите, които търсят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com