Борислав Сандов обяви какви глоби очаква ТЕЦ "Марица" 3 заради нарушенията

8253
Борислав Сандов обяви какви глоби очаква ТЕЦ "Марица" 3 заради нарушенията
Снимка: Стдуио Actualno

ТЕЦ Марица 3 (Димитровград) окончателно загубиха делото, заведено срещу решение на районната екоинспекция относно сгуроотвалите на предприятието. Това съобщи на профила си във Facebook бившият екоминистър Борислав Сандов.

Борислав Сандов за проверките на ТЕЦ-овете: Явно Христо Ковачки е добре пазен (ВИДЕО)

Европейската прокуратура със сериозно разследване за това има ли фалшиво измерване на емисии на въглероден диоксид. Колко милиони се сп...

„През миналата година, докато аз бях принципал на МОСВ, а Наталия Пачеманова бе директор на РИОСВ Хасково, в ТЕЦ Марица 3 се извършиха редица проверки относно спазване на екологичното законодателство, като бяха установени редица несъответствия и нарушения, бяха съставени множество актове и дори Принудителна административна мярка за затваряне на ТЕЦ-а. В конкретния случай, решението на Върховния административен съд е относно предписания за задължителни действия за рекултивация на сгуроотвалите на предприятието, на които се изхвърля сгурията и пепелта от изгарянето на въглищата и биомасата в ТЕЦ. Тези задължения са възникнали още преди десетилетие, но “широко затворените очи” на държавните контролни органи са толерирали това нарушение“, разказва бившият министър.

Сандов непреклонен пред протестиращите: ТЕЦ "Марица 3" няма да заработи

Освен щети за околната среда и водите, тъй като до обектите тече река Марица, тези сгуроотвали имат и пряка връзка със здравето на хората, защото при по-силен вятър разнасят пепел на голям периметър, включително към град Димитровград. Борислав Сандов очаква на база на това решение, РИОСВ - Хасково да наложи две санкции на ТЕЦ Марица 3, по смисъла на чл.164 и чл.166 от Закона за опазване на околната среда, като предвидените стойности са съответно от 10 000 до 500 000 лв и от 2000 до 20 000 лв.

„Видно от следите от камион до самите съоръжения, подозирам че те се използват все още, в нарушение на редица други норми. Очаквам настоящото ръководство на РИОСВ - Хасково и ИАОС да оповестят данните за това къде биват депонирани отпадъците на ТЕЦ Марица 3, доколкото в Комплексното разрешително не е упомената конкретната площадка“у пише още той, като уточнява, че делото по оспорваната от тях принудителна мярка за затваряне на ТЕЦ-а премина през няколко заседания на Административния съд в Хасково и следващото такова е насрочено за 24-и октомври.

Можем ли да намалим емисиитe без да затваряме ТЕЦ-ове? Говори Борислав Сандов (ВИДЕО)

Може ли да договорим промяна по Плана за възстановяване и устойчивост в частта "енергетика" или ще претърпим крах в опита си? Може...

„Това не е единственият проблем със сгуроотвали и шламохранилища на предприятия свързани с Христо Ковачки. Подобни проблеми има около ТЕЦ Брикел, ТЕЦ Република, ТЕЦ Бобовдол и други, като е въпрос на политическа воля те да бъдат разкривани и решавани. Нещо, което МОСВ беше започнало да прави по мое време, но което изчезна след това и все още няма изгледи да се поднови при сегашното управление“, пише още Борислав Сандов.

Служебното правителство затваря ТЕЦ "Марица" 3 в Димитровград

ТЕЦ Марица 3 (Димитровград) окончателно загубиха делото срещу решение на районната екоинспекция относно сгуроотвалите на...

Публикувахте от Борислав Сандов / Borislav Sandov в Четвъртък, 13 юли 2023 г.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че Върховният административен съд остави в сила решение от 8 февруари 2023 г. по дело на Административен съд - Хасково, което касае неизпълнение на предписание за рекултивация, т.е. възстановяване на продуктивността, на две депа за производствени отпадъци от ТЕЦ „Марица 3“. Става въпрос за сгуроотвали „Горен бюк“ и „Галдушки ливади“, които се намират съответно в землището на Димитровград и на с. Черногорово, община Димитровград (местност „Янева кюприя“).

Борислав Сандов: ЕК няма са се съгласи на предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост

ЕК няма да се съгласи да се предоговори Плана за възстановяване и устойчивост на България в частта за енергетиката, не защото е обект н...

През май 2022 г. тогавашният екоминистър Борислав Сандов обяви ново спиране на ТЕЦ "Марица 3", като заговори за измама с измерването на нивата на серен диоксид. През юни Върховният административен съд отмени определение на Хасковския административен съд и спря предварителното изпълнение на мярка от 29 април 2022 г. на РИОСВ - Хасково. С нея се преустановяваше работата на производствена мощност от ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград - горивна инсталация, в частта котел OP 380в (1 бр.) за производство на електроенергия с номинална топлинна мощност 370 МВтЧ. Последва спиране на работата на ТЕЦ-а и протести.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com