Върховният съд остави в сила решение, касаещо ТЕЦ "Марица 3"

958
Върховният съд остави в сила решение, касаещо ТЕЦ "Марица 3"
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решение от 8 февруари 2023 г. по дело на Административен съд - Хасково, което касае неизпълнение на предписание за рекултивация, т.е. възстановяване на продуктивността, на две депа за производствени отпадъци от ТЕЦ „Марица 3“.

Става въпрос за сгуроотвали „Горен бюк“ и „Галдушки ливади“, които се намират съответно в землището на Димитровград и на с. Черногорово, община Димитровград (местност „Янева кюприя“).

Служебното правителство затваря ТЕЦ "Марица" 3 в Димитровград

Спира работа Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) "Марица 3" - Димитровград заради нарушение на нормите на замърсяване на въздуха. Това о...

Административно дело № 3620 от 2023 г. е образувано пред ВАС по касационна жалба на ТЕЦ „Марица 3“. Решенето на ВАС не подлежи на обжалване.

Върховните магистрати приемат, че решението е правилно и първоинстанционният съд е обсъдил всички относими към спора доказателства, надлежно и аргументирано е анализирал всички факти от значение за спорното право и е направил верни изводи. Решението е постановено в съответствие с точното тълкуване и прилагане на материалния закон и като законосъобразно и обосновано, следва да бъде потвърдено.

На ТЕЦ „Марица 3“ е указано в рамките на 12 месеца след преустановяване на експлоатацията да извърши техническата рекултивация, в това число демонтаж на изградените постоянни съоръжения (съществуващи тръбопроводи) на всяко едно от двете депа.

На 22 юли 2022 г. длъжностни лица от Регионална инспекция по околната среда и водите в Хасково, са извършили планова проверка на депата и са направили констатации, че техническата рекултивация на двете секции не е извършена. Констативният протокол е подписан от проверяващия екип и от присъствалия представител на дружеството – еколог в "ТЕЦ Марица 3" АД. Последният не е изложил възражения във връзка с констатациите.

Могъщ фонд от САЩ е новият собственик на ТЕЦ "Марица Изток 3"

Втората най-голяма въглищна централа в България - ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", ще има нов собственик. Инвестиционната компания K...

Въз основа на установеното при проверката, директорът на РИОСВ – Хасково е издал оспореното предписание, с което е указал на ТЕЦ "Марица 3" АД гр. Димитровград в срок до 30.09.2022 г. да завърши дейностите по техническа рекултивация на двете депа за производствени отпадъци.

Припомняме, че през май 2022 г. тогавашният екоминистър Борислав Сандов обяви ново спиране на ТЕЦ "Марица 3", като заговори за измама с измерването на нивата на серен диоксид. През юни Върховният административен съд отмени определение на Хасковския административен съд и спря предварителното изпълнение на мярка от 29 април 2022 г. на РИОСВ - Хасково. С нея се преустановяваше работата на производствена мощност от ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград - горивна инсталация, в частта котел OP 380в (1 бр.) за производство на електроенергия с номинална топлинна мощност 370 МВтЧ.

След това ТЕЦ-ът затвори, което предизвика протести.

ОЩЕ: РИОСВ – Хасково поиска временно спиране на ТЕЦ "Марица 3"

Сандов непреклонен пред протестиращите: ТЕЦ "Марица 3" няма да заработи

Няма съгласие от Министерството на околната среда и водите да поднови работата на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград. Това стана ясно след с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Заловиха група мигранти след гонка в Хасковско

Национална кръгла маса на тема "Кой се страхува от Пеньо Пенев?" се проведе в Димитровград

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com