Борисов против засилен контрол на вътрешните балкански граници, иска укрепване на външните за ЕС

3784
Борисов против засилен контрол на вътрешните балкански граници, иска укрепване на външните за ЕС
Снимка: Министерски съвет

България високо цени традиционно приятелските си отношения с Чехия, както и сътрудничеството с Вишеградската група. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата в Прага с чешкия си колега Бохуслав Соботка.

Оценяваме стремежа на Групата да бъде фактор за разрешаване на проблемите на бежанците и миграцията към ЕС, добави Борисов. Той подчерта, че този въпрос засяга ЕС като цяло и следва да се намери общоевропейско решение, със съвместни усилия и в дух на разбирателство, съобщиха от Министерски съвет.

Борисов поиска помощ от Меркел заради ситуацията на гръцката граница

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор по негова инициатива с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел. Пр...

Премиерът отбеляза тежката миграционна ситуация в държавите от по т.нар. "Балкански маршрут" като добави че с предприемането на едностранни мерки няма да се постигнат устойчиви резултати. Според Борисов мигрантските потоци не могат да бъдат овладени без активния принос и участие на всички държави по маршрута, особено Гърция.

Борисов посочи още, че идеята за засилване на контрола по българо-гръцката и македоно-гръцката граница няма как да доведе до решение на проблема за Европа, а единствено може да се очаква промяна на миграционните маршрути.

Министър-председателят заяви още, че в краткосрочен и средносрочен план от първостепенно значение за овладяване на миграцията ще бъде ефективният контрол по външните граници на ЕС. По думите му е необходима допълнителна подкрепа за укрепването им. Борисов подчерта също така сериозните усилия на българската държава за редуциране на нелегалната миграция и изтъкна признанието, което страната ни получава за охрана на нашата граница, която е външна за ЕС.

В края на срещата Борисов отправи покана към своя чешки колега да посети България в удобно за него време, информираха от правителствената информационна служба.

Борисов ще участва на срещата на Вишеградската четворка

Премиерът Бойко Борисов ще вземе участие на 15 февруари в Срещата на върха на Вишеградската група. Форумът се провежда в Прага и на н...

Държавни и правителствени ръководители на Унгария, Полша, Чехия и Словакия или т.нар. Вишеградска група обсъжда мерки за защита на границите на ЕС в условията на мигрантска криза. На срещата на върха на четворката са поканени Бойко Борисов и президентът на Република Македония Георге Иванов.

Чешкият министър на външните работи Любомир Зоаралек заяви преди срещата, че неговата страна иска да се постигне европейско решение на въпроса.

Преди да замине за срещата на Вишеградската четворка, Бойко Борисов проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Борисов запозна канцлера с позицията на България за предстоящата утре в Прага среща на държавите от Вишеградската четворка и потвърди още веднъж солидарността на България към гръцката страна и несъгласието за изграждане на граница между Република Македония и Гърция.

 

Срещата на Вишеградската четворка крие риск за България, твърди Малинов

Срещата на Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия, Унгария), която предхожда срещата на върха на ЕС и на която България ще прис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com