Борисов след учението на границата: Готови сме да реагираме на миграционния натиск

2772
Борисов след учението на границата: Готови сме да реагираме на миграционния натиск

"Предвид засилващото се напрежение на македонско-гръцката граница, където има десетки хиляди блокирани мигранти, страната ни е готова на бърза и адекватна реакция".

Това съобщи премиерът Бойко Борисов във Фейсбук, където публикува снимки от посещението му на ГКПП "Кулата", където днес стартира учението „Граница 2016".

"Няколко стотин човека са дислуцирани в момента, над 400 и то армията и от жандармерията и от полицията. Те ще стоят постоянно тука. Разиграни бяха всички възможни варианти, които на няколко километра от тук вървят за наше най-голямо съжаление. Проиграни са местата, диги и всички възможни места, където могат да заобикалят, а говорим за нелегалните мигранти. В понеделник отново ще защитя позицията си, която от много месеци настоявам и съм оптимист и Туск ми прати писмо и вчерашните изказвания на Оланд и Меркел - решението да се възстанови Шенген. Терминът нелегални мигранти да бъде такъв, какъвто е по закон, сиреч, това не може да толерираме нарушенията на закона. Само официалните ГКПП след като се вземат отпечатъци, медицинско обслужване, след като имаме потвърдена дестинация, където биват желани тогава ще пропускаме мигранти", заяви Борисов.

Ако Гърция иска, мога да им пратя нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите, допълни Борисов.

На въпрос за сътрудничеството с Гърция по отношение на криминалната част на трафика на хора, Борисов заяви, че не само той поставя този въпрос няколко пъти на гръцкия премиер в Брюксел, защото няма ден, в който да не бъдат задържани нелегални мигранти и по-точно трафикантите им.

„С Турция работим в много добра координация. Ние не искаме да оставим Гърция – нашите съседи и приятели, те са ни братя от векове и ще останат такива, но искаме действително Гърция да си стъпи на задълженията и да си ги спазва”, категоричен беше премиерът и предложи при желание от гръцка страна да изпрати нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите. „В понеделник ще настоявам парите, които се дават за Гърция и Турция, да се гарантира, че няма да изкарват пари от тази работа”, каза още той.

„Не случайно военновъздушните ни сили със своите хеликоптери прелитат над границата, наблюдаваме и в дълбочина какво се случва, за да можем да отреагираме. Имаме много техника тук, така че в рамките на часове можем да дислоцираме в една или друга посока. Освен това само в рамките на един ден можем да свалим още 500 човека на границата. Имаме тази готовност”, добави той.

Борисов поиска също така специално да извини липсата на министъра на отбраната Николай Ненчев, като обясни, че той отдавна го е помолил за отпуск в този ден и добави, че не е искал да отлага занятията, заради по-слабия трафик, като по този начин учението не пречи на хората.

„Стиковката и общото желание да си защитаваме границата го има в личния състав, на който благодарих”, каза още премиерът и заяви, че тези, които са играели роля на мигранти по време на учението са били наши жандармеристи и войници, но така умело са играли ролите си, че са си заслужили отпуск.

Мисля, че на базата на това, което видяхме в момента, можем да доразвием нашите планове и да гарантираме на българските граждани, че ние сме в пълна готовност да реагираме дори и при най-тежка ситуация за нелегално преминаване на българската граница от мигранти. Това каза на брифинг и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде Фокус.

Съвместно учение "Граница - 2016" започва край Петрич

На 5 март започва съвместно учение на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната „Граница - 2016“. У...

„Основната цел на обучението беше в реална ситуация да видим разположението на силите, как се изпълняват основните задачи и най-важното да синхронизираме усилията между армията, "Националната полиция", "Гранична полиция" и жандармерията. Една ситуация, която е нова в момента и оттук нататък трябва да развиваме умения, за да можем да действаме така синхронизирано, както е необходимо”, обясни Бъчварова. „Това, което видяхме в рамките на 1 час, съдържаше няколко ситуации, които са възможни – включително и оказване на помощ, спасяване на пострадали хора, така че да гарантираме сигурността и на нашите служители”, посочи тя и добави, че премиерът Борисов е имал възможност да даде оценка.

В обучението участваха 50 бойни единици сред които 2 хеликоптера, джипове с висока проходимост, бронирани машини тип "Пустинна котка", жандармерия, пожарна и линейки. На учението присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, транспортният министър Ивайло Московски, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметовете на общините Петрич и Сандански - Димитър Бръчков и Кирил Котев, началникът на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов.

Както всички знаете, по заповед на премиера в изключително кратки срокове беше подготвено това учение. Това каза генерал-лейтенант Константин Попов началник на отбраната. Взаимодействието с колегите от МВР е отлично, категоричен е началникът на отбраната.

„Това, което свършиха момчетата от армията, го оценявам също като добро. Мисля, че беше осигурена достатъчно техника”, подчерта ген.-лейтенант Попов.

„В битово отношение колегите са осигурени максимално добре, вертолетите са оборудвани и за спасяване, и за търсене на едно прекрасно ниво, така както беше обещал премиерът бяха осигурени необходимите финансови средства. Мисля, че оттук нататък има какво да се върши с колегите от МВР и ще направим всичко възможно, за да действаме по начина, по който се иска от нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...