Българските туристи в Турция намаляха с 40%

2169
Българските туристи в Турция намаляха с 40%
Снимка: Pixabay

40% е спадът на български туристи за Турция по Великден, обяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Само за първите 2 месеца на годината българите, пътували за Турция, са били с 18% по-малко от предната година, а заради последните атентати спадът за лятото се очаква да е над 50%, каза Драганов. Причината е, че терористите се целят в полицаи, военни и туристи, коментира той.

Ройтерс: Курортите на България предлагат сигурност

България демонстрира своите черноморски курорти и се надява да привлече туристите, които се страхуват да посетят някога популярните дес...

До края на годината отливът към Турция в световен мащаб ще е 19 млн. души, като 4 млн. от тях са руснаци. Това довежда до безпрецедентен срив в туристическата индустрия при съседите ни.

1500 хотела с 4 и 5 звезди в много добро състояние са обявени за продан още през първите два месеца на годината. Очаква се за Турция да се развие ефектът на доминото, тъй като внезапен отказ на групи туристи ще доведе до анулиране на цели чартъри, коментират експертите, пише "24 часа".

Български туроператори също декларират, че за последните 4-5 месеца 30-40% от заявките им за Турция са отпаднали. Това включва както екскурзии до Истанбул и Анкара с автобус или самолет, така и море в Анталия, Кушадасъ и др. За сметка на това се засилвал интересът към Кипър, Гърция, Хърватия, Черна гора и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com