ЧСИ, предизвикал скандал с Либия заради танкера "Бадр", няма да работи 2 години

9235
ЧСИ, предизвикал скандал с Либия заради танкера "Бадр", няма да работи 2 години
Снимка: iStock/Guliver

Частният съдебен изпълнител (ЧСИ) Тотко Колев е лишен от права за 2 г., глобен е и с 4000 лв., тъй като е допуснал тежки нарушения по казуса с либийския танкер "Бадр". Решението е на Върховния касационен съд (ВКС) от 18 юли т.г. и е окончателно, съобщава lex.bg.

За случая пръв съобщи сайтът за разследваща журналистика "Биволъ", като той ескалира точно преди коледните празници. Тогава либийският екипаж на кораба е принудително отстранен, а името на танкера - сменено, на "Бдин". В операцията, водена от Александър Василев Лонгочев, действащ полицай от СПС-София, който беше освободен от работа впоследствие, участват "Морска администрация" и Гранична полиция. Те де факто са физическите изпълнители на Колев, който предава танкера на българската компания "Булгаргеомин" след проведена публична продан заради дълг от над 9 млн. долара - но с морска ипотека от гръцки нотариус, за която самият нотариус твърди, че е фалшива и заради която има решение на гръцкия съд. А завземането на кораба става, макар на първа инстанция и в България либийците да печелят съдебния спор и няколко дни след операцията българският съд окончателно отсъжда в тяхна полза.

Бургаският съд не позволи на скандална българска компания да вземе танкера "Бадр"

Изпълнителният лист за смяната на собствеността на либийския танкер "Бадр" е отменен с решение на Бургаския окръжен съд от 25-и април т...

В отговор на случилото се Либия заплаши, че ще бъдат задържани всички български кораби, които навлизат в либийски води. В крайна сметка "Бадр" се върна на Бургаското пристанище, след като беше поел курс към Украйна.

Срещу Тотко Колев започнаха разследване за длъжностно престъпление и две дисциплинарни дела, обобщава в. "24 часа". Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители наказа Колев, след като прие, че той е извършил 4 нарушения по случая с либийския кораб, като две от тях са особено сериозни и с тях е уронил престижа на професията, съдебните институции и международния авторитет на България.

ВКС посочва, че Колев не е уведомил длъжника и така не му е позволил да упражни правото си на защита срещу издадената заповед за изпълнение.

Най-тежкото нарушение на Колев обаче е, че е пренебрегнал акт на съда в Бургас, с който е било спряно незабавното изпълнение. На 30 януари 2018 г. "Булгаргеомин" поискала от него да извърши опис и публична продан на танкера и той насрочил описа за 8 февруари 2018 г. Колев изпратил призовка за принудително изпълнение до длъжника чрез капитана на кораба, който отказал да я вземе, но той я приел за редовно връчена. Ден преди насрочения опис адвокатът на длъжниците представил пред ЧСИ молба с определение на районния съд в Бургас, с което е спряно предварителното изпълнение. Тотко Колев поставил резолюция, че я оставя без уважение. С това описът на кораба бил извършен, а на 11 април танкерът бил продаден на "Булгаргеомин" за 10 137 210 долара. ВКС обяснява, че Колев е бил длъжен да се подчини на разпореждането на съда и да преустанови всички изпълнителни действия.

Венецуелската афера в България - данни и слухове кой е замесеният българин

Коя е българската банка и кое е лицето-доверител, открило сметка и подсметки, през които са преминавали пари на Държавната петролна ком...

Другото тежко нарушение на Тотко Колев е, че не е уведомил НАП за започналото принудително изпълнение, за да бъде извършена проверка дали длъжникът има задължения към държавата. Съдът подчертава, че преди ЧСИ да получи такова удостоверение от НАП, той няма право да продължи производството.

Последното установено нарушение на Колев е, че документите по изпълнителното дело са били разхвърляни в служебния му архив, а голяма част от тях били и с дублирани номера.

Междувременно в историята се появи още един щрих - твърдение на "Биволъ", че евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев е пробвал да влезе в историята като посредник и с предложение към Либия да освободи танкера срещу 4,5 млн. евро. Той е действал с помощта на оръжейния търговец Николай Гигов и един от собствениците на сметопочистващата фирма "Титан" Димитър Борисов, твърди сайтът за разследваща журналистика. Радев изразява несъгласие с информацията от материала, но без да уточнява какво е неточно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com