Гръцки съд взе решение за скандала с танкера "Бадр"

3176
Гръцки съд взе решение за скандала с танкера "Бадр"
Снимка: Getty Images/Guliver

Първоинстанционният съд в Атина е наложил забрана за използването на т.нар. морска ипотека, която даде основание на българската компания "Булгаргеомин" да "превземе" либийския танкер "Бадр". Това означава, че ипотеката не може да бъде ползвана като редовен документ – поне засега, защото има възможност за обжалване.

Ипотеката беше учредена с подпис на гръцкия нотариус Елена Андреадаки. Пред българския сайт за разследваща журналистика "Биволъ", който съобщи и новината за решението на гръцкия съд, Андреадаки твърди, че подписът ѝ бил фалшифициран.

Скандалният танкер "Бадр" не стигна до Одеса, връща се в Бургас

Либийският танкер "Бадр", който беше преименуван на "Бдин", не стигна до Одеса, накъдето изглеждаше, че се е запътил, съобщава специали...

Същевременно от "Биволъ" твърдят и, че имат документи, които доказвали, че "Булгаргеомин" е показала изцяло фалшиви документи на "Морска администрация", за да освободи кораба от арест. Всички сертификати за сигурност, както и временният панамски лиценз за навигация с номер 000265462 са били фалшифицирани, казва разследващият журналистически сайт.

Замесеният в смяната на либийския екипаж и де факто смяната на собствеността върху кораба бургаски частен съдебен изпълнител (ЧСИ) Тотко Колев, който при действията си не се е съобразил с течащ съдебен процес в България, спечелен в крайна сметка от либийците, вече е с наказание от Дисциплинарната комисия (ДК) на Камарата на частните съдебни изпълнители (КСЧИ) – лишаване от права на ЧСИ за 2 години. Колев вече обжалва. Само че любопитното е, че наказанието е наложено на 19 ноември, 2018 година т.е. месец преди да гръмне историята с "Бадр". Припомняме, че смяната на екипажа и де факто собствеността стана на 21 декември, точно преди коледните и новогодишните празници. А срещу Колев проверка води и Бургаската окръжна прокуратура.

На 28 януари тази година министърът на правосъдието Цецка Цачева праща второ искане за дисциплинарка до ДК на КЧСИ. Се него се иска ЧСИ Тотко Колев да бъде временно отстранен от длъжност до приключването на предходното дисциплинарно производство. Предстои произнасяне на дисциплинарната комисия.

Припомняме, че зад "Булгаргеомин" стоят фирми, свързани с адвокат Цветан Цанев, чието име изплува и във Венецуелската афера.

Съдебният изпълнител от случая с либийския кораб: Не съм превишил правата си

Съдебният изпълнител Тотко Колев, срещу когото беше образувано досъдебно производство по казуса със задържания у нас либийски танкер, з...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com