ЦИК така и не решава един от проблемите с машинното гласуване

1213
ЦИК така и не решава един от проблемите с машинното гласуване
Снимка: БГНЕС

Сред най-сериозните казуси, изникнали на последните избори, бяха отпечатаните дефектни бюлетини от машините за гласуване. Това заяви Веселин Тодоров - изпълнителен директор на "Сиела Норма".

"Хартията не беше много хубава. Всъщност, основно машини спираха заради хартията, а не заради софтуера, машините, избирателите или каквото и да било. Надяваме се този път новото ръководство на БНБ да направи така нещата, че да има хубава, качествена хартия, за да може изборите да минават гладко, без проблеми, поне по линия на хартията", коментира Тодоров по bTV.

Той добави, че би се радвал да направи среща с директора на печатницата на БНБ за този проблем и да хартията за тези избори да съответства на изискванията им. „Не струва една стотинка повече този проблем да се реши“, каза Тодоров.

Тодоров обясни, че може да има проблем с флаш-паметта и призова да се подмени.

„Последните избори бяха 4 в 1. Имахме четири различни изора и се справихме. Сега работим за едни избори. Вече има обществена поръчка за евроизборите и ако нещо се промени, ЦИК ще трябва я да прекрати. Имаме срок да подадем офертата и да сключим договор за провеждане само на европейски избори“, обясни Тодоров.

Единственият сериозен проблем според него би бил, ако изборите са на 16 юли – само седмица след европейските. „Би било сложно да приберем машините и да ги подготвим. Или да ги направят 2 в 1, или да са от 23 юли нататък“, каза той.

По думите на бившия председател на ЦИК Александър Андреев, за да може изборите да са 2 в 1, то трябва завъртането на ролетката да стане максимално бързо и да се спаси срока от 60 дни. „Крайната дата е 9 април. Ако до тогава процедурата се изпълни, може да се стигне до избори 2 в 1“, каза той.

Експертът по изборни системи Румяна Дечева заяви, че няма технологичен проблем изборите да са 2 в 1. „Белгия също отиват на избори със същите мешини, няма проблем и с хартията“, даде пример тя.

Андреев отговори, че всичко звучи много оптимистично, но всичко е въпрос и на изпълнение на новите текстовете в Конституцията.

Проблем с хартията

Проблемът с хартията изобщо не е нов - той беше наличен и на предишните избори, и на по-предишните, напомни експертът - ОЩЕ: Веселин Тодоров, "Сиела Норма": Проблемите с машините за гласуване може би са умишлени

По същество - става въпрос за размера на ролките. ЦИК отказва да разбере, че със сегашните се появяват дефекти, защото параметрите не са тези, които технологично трябва. Затова и Тодоров помоли ЦИК да обяснят защо го правят, както и да се говори с БНБ.

Проверка: Висша форма на доверие - не и при избори

Никога не бройте за втори път големи масиви данни - такъв аргумент пък даде пред БНТ математикът и (бивше) лице на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов. А защо - той даде пример как Джордж Буш-младши спечели срещу Ал Гор, след като течеше повторно броене и съдът взе решение преди то да приключи. Не е ясно каква е логиката когато някой направи нещо явно несправедливо, това да се превръща в норма за поведение - самият Константинов каза, че вероятно Ал Гор е спечелил, но това така и не е било установено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com