Депутатите изравниха заплатите на ВСС с тези на тримата големи от съдебната власт

3043
Депутатите изравниха заплатите на ВСС с тези на тримата големи от съдебната власт
Снимка: БГНЕС

Депутатите от правната комисия обвързаха заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) с тези на председателите на Върховния административен съд (ВАС), Върховния апелативен съд (ВЕС) и главния прокурор. Това стана при разглеждането на второ четене на Закона за съдебната власт в правната парламентарна комисия.

Предложението е на Патриотичния фронт, като то беше подкрепено от 14 депутати, 3 се въздържаха.

Във ВСС почнаха да спорят кога да определят на какви принципи ще се делят на две

Кога трябва ВСС най-сетне да обсъди и приеме принципите и критериите за разделянето си на две колегии? Отговор на този въпрос все още н...

След промяната заплатите в Съвета ще бъдат равни на тези, които получават тримата големи в съдебната система - около 4200 лв. на месец.

Според вносителите ВСС е върхът на съдебната власт и трябва да получават най-високото възнаграждение.

Социалистът Чавдар Георгиев от своя страна обяви, че не трябва заплатите на членовете на съвета да се ограничават. „Те трябва да получават достатъчно за отговорностите, които имат“, добави депутатът от БСП.

Бившият член на ВСС Капка Костова разкритикува решението, като обяви, че подобна стъпка ще изглежда зле в очите на обществото.

Разделянето на ВСС мина на първо четене, "Атака" също е "за"

Със 118 гласа "за", 19 "против" и 1 "въздържал се" парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт, които уреждат ...

По време на днешното заседание депутатите решиха още членовете на съвета да не получават допълнително възнаграждение за участието си в комисии.

“Току що на правна комисия мнозинството взе решение да се вдигнат заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет. Явно според ня#КОЙ това е най-големият проблем на съдебната власт.‪#‎КОЙ‬ го предложи ли-ясно кой..“, написа във Facebook депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов.

Според Закона за Висшия съдебен съвет той е постоянно действащ орган, който представлява съдебната власт и осигурява нейната независимост. ВСС определя състава и организацията на работа на съдебната власт и осъществява управление на дейността й, без да засяга независимостта на нейните органи.

Припомняме, че през септември ВСС реши да увеличи с 12% възнагражденията на магистратите и съдебните служители. Актуализацията на възнагражденията беше заложена в проекта на бюджет за 2016 г., изготвен от ВСС. Кадровиците тогава поискаха 542,5 млн. лева бюджет, от тях 330,3 млн. лева за заплати, в които са планирани 12-те процента увеличение. В последния момент в края на октомври правителството отпусна 45 млн. лв. за съдебната власт за тази година, въпреки че финансовият министър Владислав Горанов заявяваше, че не е съгласен.

Правната комисия прие докладът за КТБ да стане публичен

Парламентарната правната комисия прие на първо четене докладът за фалита на КТБ да стане публичен. Това стана с приемането на изменения...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com