В последния момент МС отпусна исканите 45 млн. лв. за съдебната власт

6681
В последния момент МС отпусна исканите 45 млн. лв. за съдебната власт
Снимка: БГНЕС

В последният момент правителството реши да отпусне допълнително 45 милиона лева за съдебната власт в бюджета за догодина.

Повече средства от първоначално предвидените ще получи и сектор „Отбрана“. Законопроекта беше приет от кабинета и ще бъде внесен в Народното събрание.

Кабинетът одобри законопроекта за държавния бюджет за 2016 г.

На извънредно заседание днес правителството одобри Законопроекта за държавния бюджет за 2016 г. и до края на деня той ще бъде внесен в ...

Министърът на правосъдието Христо Иванов отбеляза, цитиран от БНР, че допълнителното финансиране на съдебната система от 45 милиона лева е постигнато след анонс, че през 2016 година ще се направят промени.

"Това е бюджет на реформата. За всички нас, които работим и имаме отношение към определянето на съдебната власт, това означава един кредит, който ние трябва да реализираме в рамките на тази година, да преструктурираме и човешкия и финансовия ресурс на системата, да има повече прозрачност и много по-голяма отчетност, така че този бюджет да бъде защитим", каза той.

С констатацията, че на няколко пъти през 2015 е пропусната възможността за нормален диалог между изпълнителна и съдебна власт, министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че едва вчера разговорът е бил съдържателен и са поети конкретни ангажименти.

"В края на краищата напрежение между изпълнителната и съдебната власт не би трябвало да има. Те са наясно с това, което разполагат, като вътрешни резерви, ние сме наясно с проблемите и предизвикателствата пред финансите на съдебната власт. Разбира се, ВСС има свое виждане. Парламентът ще бъде арбитър", каза Горанов.

Припомняме, че през септември Висшият съдебен съвет реши за нарастване на заплатите на магистратите с 12%. Актуализацията на възнагражденията е заложена в проекта на бюджет за 2016 г., изготвен от ВСС. Кадровиците искат 542,5 млн. лева бюджет, от тях 330,3 млн. лева за заплати, в които са планирани 12-те процента увеличение. В писмо до министъра на финансите Владислав Горанов членовете на ВСС пишат, че от 2012 г. досега обаче заплатите на магистратите са замразени, докато тези на другите две власти са индексирани няколко пъти. От началото на годината заплатите в тяхната система е трябвало да бъдат увеличени с 12%, което е изисквало съответно и одобрение на 45,1 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на съдебната власт. Първоначално ВСС не одобри проектобюджета на финансовото министерство. От там изразиха несъгласие с изготвения проект за финансовите параметри на бюджета на съдебната власт за 2016 г., - те се разминават с предложенията на ВСС от юли където той е за малко над 542 млн. лв., а МФ предлага приблизително 473 млн. лв.

Българските депутати са най-активните при предлагането на закони сред парламентите в ЦИЕ

Законотворчеството е във фокуса на медиите в България в периода 1 август 2014 г. – 1 август 2015 г., а българските наро...

Средства за сигурност и отбрана

Отново за догодина се завишават средствата за отбрана. Министърът не уточни с колко повече от предварителните анонси, заяви, че ще стартира програмата за придобиване на нови изтребители. "Вероятно говорим за половин ескадрила, които са осем броя. Създадена е и възможност за модернизиране на военноморските сили с придобиване на, вероятно, фрегати. Това са многогодишни програми, не са за една година", каза той.

В бюджет 2016 има достатъчно, според Горанов, средства за справяне с бежанската вълна. "Тук не говорим за апокалиптични сценарии и стотици хиляди бежанци, тъй като знаете, че при такава ситуация ще са нужни общи европейски усилия. Достатъчно - десетки милиони са тези средства", заяви още той.

Енергетика

Министърът продължава да смята, че държавата не трябва да гарантира заем на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Според него няма законови гаранции, че към момента генерирането на загуби ще се прекрати. "Аз не съм склонен като финансов министър да заложа данъците на българските граждани срещу неблагополучията в енергетиката", заяви Владислав Горанов.

Кабинетът ще определи линията на бедност в страната

На редовното си правителствено заседание министрите ще определят линията на бедност, предложение за която ще бъде внесено от вицепремие...

Той констатира още, че предлагания бюджет 2016 не е най-добрият, но е възможният и отчита всички реалности и потребности, които ще има държавата. "И най-важното, гарантира стабилност на фона на проблемите в обкръжаващата ни среда", каза той.

В коментар на приетия проектобюджет, премиерът Бойко Борисов отбеляза, че най-важното за едно десноцентристко управление е стриктната фискална дисциплина. Той посочи, че заложеният дефицит от 2 на сто е оптималният за момента, предвид необходимостта да се изплащат задължения, поети от предишни правителства. Като членове на НАТО сме задължени да спазваме правилата и не може армията да бъде оставена в положение на недостиг, заявява Борисов по повод средствата за армията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика