Днес е Ден за възпоменание на жертвите на катастрофи

15730
Днес е Ден за възпоменание на жертвите на катастрофи

На 16 ноември страните в целия свят ще отбележат за девети пореден път Деня за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, ще почетат паметта на хилядите хора, загинали по пътищата вследствие на злополуки.

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година, всяка трета неделя от месец ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия, припомня БГНЕС.

На 16 ноември след сутрешната неделна литургия в храм –паметник "Александър Невски" служители на Българската православна църква ще отслужат панихида от 10.30 часа в памет на жертвите от пътнотранспортни произшествия. В 11.30 часа пред "брояча на катастрофите" на Военномедицинска академия в памет на загиналите е предвидено да бъде представена възпоменателна инсталация. На място, ръководни служители от Пътна полиция ще предоставят информация за пътно-транспортния травматизъм в страната.

В Центъра по кръводаряване на Военномедицинска академия и в Националния център по трансфузионна хематология ще бъде даден старт на кръводарителска кампания, която ще продължи до 24 ноември 2014 г. в цялата страна.

В памет на всички жертви, Фондация "Безопасни улици от Валя" ще направим нова повдигната пешеходна пътека в Бургас на кръстовището на улиците "Константин Величков" и "Георги Баев". От Българският Червен кръст, Пътна полиция, Държавно обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, Българската православна църква, Българска асоциация на пострадали при катастрофи и Съюзът на българските автомобилисти призовават: Да обединим усилия за намаляването на броя на жертвите и да направим нашите пътища по-безопасни за всички. На 16 ноември нека почетем паметта на загиналите при пътни злополуки, да изкажем съчувствие към семействата им, но и да помогнем за спасяването на човешки живот като дарим кръв! Всички граждани, желаещи да помогнат, могат да се включат в акцията по кръводаряване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com