Държавата вади пари за кино

8570
Държавата вади пари за кино

Държавата ще насърчава инвестициите в кино и други форми на интелектуална собственост, стига да надхвърлят сумата от 400 хил. лв. Това решиха депутатите, като гласуваха на второ четене промени в Закона за насърчаване на инвестициите, предаде Стандарт нюз.

Новият текст в закона гласи, че ще бъдат насърчавани "инвестиции в нематериални активи, представляващи права върху обекти на интелектуалната собственост по смисъла на Закона за авторското право и сродните му права". Редът за насърчаване на инвестициите ще бъде определен в наредба, която до 6 месеца ще трябва да бъде издадена съвместно от министрите на финансите Симеон Дянков и на културата Вежди Рашидов. Така стига да надхвърлят прага от 400 хил. лв., културни дейности като създаване на филми, сериали, музика, художествени текстове, пиеси т.н. може да бъдат подпомогнати от държавата.

Снимките на "Съдилището" се пренесоха в Ивайловград

Снимките на новия филм на Стефан Командарев "Съдилището" продължават в Ивайловград, съобщиха от Agrofilm. Екипът пристигна в неделя и ...

Промяната беше внесена от депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев, но в първоначалния вариант на текста беше заложен праг от 1,5 млн. лв. След като българските филмопроизводители възразиха остро срещу него, той беше намален на 400 хил. лв. "Това предложение стимулира в България да се снимат американски филми, а не се стимулират българските творци", изразиха мнението си от опозицията в лицето на депутата от Коалиция за България Петър Корумбашев.

Депутатите подкрепиха и промяната в закона, която предвижда облекчения и за разкриване на работни места. Инвеститорите ще бъдат освободени от плащане на осигуровки на техните работници за срок от 24 месеца.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com