ЕК пак се отказа от визи за САЩ и Канада заради неравното третиране на българи

5631
ЕК пак се отказа от визи за САЩ и Канада заради неравното третиране на българи
Снимка: Actualno.com/Петя Бързилска

Европейската комисия (ЕК) за втори път се отказа да предлага въвеждането на визи за граждани на САЩ и Канада като ответна мярка.

Според изпълнителния орган на ЕС това би влошило отношенията с двете страни и ще навреди на бизнеса в целия ЕС, без да постигне безвизово пътуване за българските граждани. Брюксел обеща още дипломатически усилия в убеждаването на Вашингтон и Отава да премахнат визовия си режим, информира БНР.

Европейската комисия призна, че няма напредък за постигане на пълна визова реципрочност със САЩ. Гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния, за разлика от всички други в Съюза, все още кандидатстват за американски визи, а Канада също иска визи от българите и румънците. 

ЕП се готви да разреши на ЕК да налага временно визов режим при висока миграция

При "внезапно" увеличение на нивото на нелегална миграция, Европейската комисия ще може да решава самостоятелно дали да не наложи време...

Срокът за преговори изтече на 12 април, но Комисията отново се въздържа от изпълнение на европейския регламент, който я задължава да предложи шенгенски визи за гражданите на САЩ и Канада за 1 година. 

Американската страна ясно заплашила в отговор Конгресът на САЩ също да въведе визи, но за всички 28 държави от ЕС, става ясно от съобщението на Брюксел. 

Наясно сме с изборния дневен ред на САЩ, беше лаконичен еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. 

Вашингтон е обяснил, че няма шанс да промени визовите си правила за България и останалите 4 държави преди президентските избори през ноември. 

България се обяви против търговското споразумение с Канада заради визите за българи

България и Румъния се обявиха против ратификацията на търговско споразумение между Канада и Европейския съюз, докато тя не отмени визит...

След оплакване на България, Кипър, Полша, Румъния и Хърватия пред 2014 г. на американското правителство беше даден срок от 24 месеца да ги включи в своята програма за безвизово пътуване, която сега важи само за гражданите от останалите страни членки на Съюза. Формално проблемът е, че тези 5 държави не покриват определени критерии, заложени от американския Конгрес. 

Димитрис Аврамопулос обаче обяви напредък в преговорите с Канада. "Лично аз съм оптимист, че всичко ще бъде наред. Убеден съм, че в ранната есен въпросът ще бъде решен", каза той. 

ЕК очаква ясен график за отпадане на визите до срещата на върха с канадците на 27 октомври. България и Румъния заплашиха заради визите да блокират ратификацията на търговското споразумение между ЕС и Канада.

Тази седмица се проведоха политически консултации между България, Румъния, Канада и ЕК по въпроса за визовата реципрочност. Българската страна категорично заяви, че премахването на визите за български граждани за Канада е сред приоритетите на правителството. Възприемаме прилагането на визов режим за българи като необосновано неравно третиране, се каза в позицията на външно министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com