Експерт: Мораториумът е в полза на домакинствата с високи доходи и потребление

4072
Експерт: Мораториумът е в полза на домакинствата с високи доходи и потребление
Снимка: БГНЕС

Реално погледнато, при средно потребление на домакинство от 350 киловата, разликата от увеличението на цените нямаше да е голяма, замразяването на цените е в полза на домакинствата, които имат по-високо потребление. Това каза пред Actualno.com Калоян Стайков, главен икономист на Института за енергиен мениджмънт. Той коментира спорния мораториум, който мнозинството в Народното събрание наложи върху цените на тока, парното и водата на нивата им от декември.

По думите му от това решение са облагодетелствани само домакинствата, които имат високо потребление заради сауни, джакузита и др.

"Няма логика за тях да се замразяват цените, напротив - логиката е обратна, увеличават се цените, така че всички да плащат реалния разход за електрическа енергия, а тези домакинства, които изпитват затруднения - получават помощи. Средствата са налични в бюджета, това не е проблем, просто трябва да се насочат правилно, защото тази помощ не може и не бива да е за всички", категоричен е експертът.

Какво следва?

Енергийният министър: Няма да допуснем спекулации със спиране на отоплението

Няма да бъдат допуснати спекулации със спиране на отопление и фалити през зимния сезон, категоричен беше министърът на енергетиката Але...

На въпрос какво трябва да се направи оттук-нататък, за да се избегне по-сериозна криза, Стайков предложи законодателни и нормативни промени, с които да се разшири обхватът на разходите, които Фонд "Сигурност на електроенергийната система" може да прави. "Тези средства в момента отлежават там, тъй като могат да се използват единствено за разходи, свързани с преференциално изкупуване на ел. енергия", каза той. 

По думите му правителството трябва да продължи и с помощта за бизнеса заради цените на електроенергията, но тази помощ трябва да бъде преформатирана.

"При мрежовите компании проблемът е, че предложената държавна помощ е по-малка от необходимите средства за покриване на натрупаните досега загуби и тези, които ще натрупат в следващите шест месеца. Това означава, че ще е необходима нова помощ, която може да бъде дадена при разглеждане на бюджета за тази година. Вторият вариант е да бъде съпътствана с ново, но по-ниско от предложеното сега, увеличение на цените", каза експертът. 

Според него при топлофикационните дружества ситуацията е сходна. "Тук правителството трябва да е много гъвкаво, защото в първите 3 седмици на декември видяхме голям ръст на цените на природния газ, но в последната седмица на годината имаше спад", заяви главният икономист на Института за енергиен мениджмънт.

Делян Добрев определи предложения от ГЕРБ мораториум за тока за глупав

Не знаех как е решено ГЕРБ да предложи мораториум върху цените на тока, парното и водата. Това заяви бившият енергиен министър и депу...

Според него ситуацията при небитовите потребители на електрическа енергия е най-проблематична, защото помощите трябва да са по-целенасочени и да се дават там, където има нужда от тях.

"Едни предприятия и бизнеси усещат текущата ситуация много по-тежко, отколкото други. Помощта трябва да се насочва там, където от нея има по-голяма необходимост", категоричен беше той и заяви, че в момента самият обхват на механизмите за подкрепа е сгрешен.

"Не всички компании имат нужда от тези средства - много от тях видяха сериозен ръст на приходите си през изминалата година. При тях необходимостта от подкрепа намалява и дори може да изчезне. Някои от компаниите вече вдигнаха и цените си и няма логика пълният разход да бъде компенсиран, при положение, че те са включили това увеличение в крайните си цени. Там помощта трябва да бъде добре диференцирана спрямо дейността на компанията и след преглед на ефекта на по-високите енергийни разходи върху финансовото ѝ състояние", добави Стайков.

Компании, в които финансовото състояние е по-малко влошено, следва да получат и по-малка помощ и обратно - по-голямо влошаване би трябвало да доведе до по-голяма подкрепа. Така, според него, средствата ще бъдат много по-добре таргетирани и ще отиват там, където наистина са необходими.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...