Мораториумът върху цените на тока и водата е променен, пак ли е противоконституционен?

5706
Мораториумът върху цените на тока и водата е променен, пак ли е противоконституционен?
Снимка: БГНЕС

Мораториум от 16.12.21 до 31.03.22 върху цените на тока, парното и водата прие със свое решение Народното събрание. Решението влиза в сила при обнародването му в Държавен вестник.

Според обяснението на управляващата коалиция от „Продължаваме промяната” (ПП), БСП, ИТН и „Демократична България” (ДБ), така се фиксират цените към днешна дата. Освен това -  не се отменя действащото и законосъобразно решение на КЕВР от 1 юли, 2021 година за цената на тока за битовите потребители.

Иво Мирчев намекна, че управляващите били изненадани от ГЕРБ за мораториума на тока и водата

"Предложението на ГЕРБ беше доста изненадващо, беше гласувано, но надявам се днес колегите да проявят разум и да бъде поправена тази гр...

Не беше прието да няма изобщо мораториум, както предложиха от ДПС. Не беше прието и да е по-дълъг с един месец – както предложиха от „Възраждане”. А от ГЕРБ предложиха пак нещо, което може да се тълкува като нарушение на закона – да няма начална дата на мораториума, за да можело да се приеме „цената през 2021 година”, защото било различно колко стрували токът и водата в началото на тази година и в края. Това не беше прието. Не беше прието и в мораториума да не влизат преференциалните цени за ВЕИ, пак идея на ГЕРБ. Не беше приета и идея за компенсация за бизнеса - 75% от цената в сегмента „Ден напред” на българската енергийна борса.

В съответствие с конституцията или не?

И днес мораториумът беше наложен с решение на Народното събрание, както вчера (15 декември). При вчерашната ситуация проф. Пламен Киров, експерт по конституционно право, изрично каза пред Actualno.com, че не може с ненормативен акт (решение) да се изменя действие, породено от нормативен акт (решение на КЕВР, взето в рамките на определени със закон правомощия). Сега Народното събрание прие решение за изменение и допълнение на вчерашното си решение. Попитан отново от Actualno.com, проф. Киров пак потвърди вчерашната си позиция - противоконституционно е. Само със закон се изменя действие, породено от закон - т.е., ако ще има мораториум, следва това да мине през закон. Механизъм е текст през Преходни и заключителни разпоредби.

Дебатът

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата да е до 30 април, 2022 година, а не до 31 март – това предложи депутатът Ангел Георгиев от „Възраждане”. Основанието – да станело по-топло навсякъде в България. Друга идея на „Възраждане” е да се спре евтиният износ на ток от АЕЦ, за да остане за българския бизнес. А лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов заговори как можело да се пренасочи повече ток от АЕЦ „Козлодуй” за вътрешния пазар, но видя това като правомощие на изпълнителната власт, а не на КЕВР. Но по закон това трябва да е решение на КЕВР. Той поиска и американските централи да продават само на свободен пазар, но не обясни с разчет и данни възможно ли е това и ще стигне ли например на битовите домакинства да продава само АЕЦ-ът?!

Кьорав карти не играе, господа и госпожи на Промяната

Както може би мнозина са разбрали (а може би не), вчера парламентът наложи мораториум върху цените на тока и водата. Направи го по пред...

Според депутата от „Продължаваме промяната” (ПП) и председател на Временната енергийна комисия Радослав Рибарски, КЕВР трябва да защитава интересите на потребителите, но всъщност Комисията е създадена, за да намери баланс между интересите на потребители и доставчици на услуги като ток и вода. И той, а и негови колеги от мнозинството настояха, че мораториумът купува време да се измислят устойчиви решения срещу рязкото поскъпване на тока и водата.

„Отбор „А” предлага план „Б”, язвително каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тома Биков от ГЕРБ попита къде е премиерът Кирил Петков, къде е министърът на енергетика Александър Николов, защото правителството ще изготвя предложения за мерки в енергийната и ВиК системата. Кой ще носи отговорност – Временната комисия, която няма да я има. „БСП могат да ви докарат само до някакъв фалит. Слушахме г-н Гьоков, г-жа Нинова и предложихме това, което говореха”, заяви Биков. Той посочи, че ПП сега сигурно ги е страх от идеите на ГЕРБ и щяло до края на март само да се протака, а накрая нищо да не се случи. ГЕРБ имали идеи за мерки за ВЕИ-тата, защото и те трябвало да дадат своя дан за обществото. В отговор Георги Свиленски от БСП и Любомир Каримански от ИТН обвиниха Биков в лицемерие. Емил Георгиев от „Екогласност”, който е депутат от БСП, откри топлата вода – трябва да сме много внимателни, когато получаваме подаръци от данайците.

Каква е идеята на ГЕРБ – да няма мораториум за преференциалните цени на ВЕИ-мощностите от 500 и повече киловата. Друга идея, на зам.-министъра на енергетиката от времето на Борисов Жечо Станков – компенсация от 75% от разликата между прогнозираната от КЕВР пазарна цена на тока и реално получилата се на пазара цена, която беше бързо отхвърлена. „От два дни социалистите са на власт и вече имаме съветска електрификация”, иронизира и колегата на Биков Любен Дилов-син и предложи коледна ваканция, та новата власт да си изясни как се управлява.

Енергийният експерт на ДПС Рамадан Аталай също беше язвителен – убеден съм, че председателят на парламента (Никола Минчев) дори не беше прочел решението за мораториума, което подложи на гласуване. Вече сме в енергийна криза, не в ценова – вижте колко търговци се отказаха да търгуват ток в България. „Мораториумът значи, че си се предал – че няма изход. От тази ситуация има поне 17 изхода”, настоя Аталай за високите цени на тока. По думите му, с продължаването на подхода се източва фондът за енергийна сигурност с 200 млн. лева. На кого са ВЕИ централите – няма да му казвам името. Ще сте се включили в процедурата по даване на пари на американските централи и на (Иво) Прокопиев, каза Аталай.

Експерт от ИТН: ЕС ще ни спре пари заради мораториума за тока и водата, Русия ще ни спре газа

Никой не стана и не каза, че това е нарушение на Конституцията. Не може парламентът да се намеси така в действията на независим регулат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика