Европейската мрежа за децата Eurochild излезе със становище по повод случая с малката Мария

20437
Европейската мрежа за децата Eurochild излезе със становище по повод случая с малката Мария
Снимка: БГНЕС

Eurochild призовава Европейския съюз да използва всички свои правомощия, за да гарантира, че държавите-членки  инвестират в реформи за социално благополучие и закрила на детето, които ще укрепят и овластят семействата и ще дадат право на глас на децата, съобщиха от организацията.

В отговор на новината, че отговорните институции планират да изведат седем от децата на Саша и Атанас Русеви, Национална мрежа за децата, член на Eurochild,  задава въпроса: „Стотици, може би хиляди деца от уязвими общности живеят в подобни условия като тези на семейство Русеви. Трябва ли всички да им ги отнемем? Не трябва ли да подкрепим и овластим техните родители да ги отгледат в собствената им семейна среда?“ В България само 2% от децата, настанени за отглеждане в институции са сираци. Повечето от тях, точно както децата на Саша и Атанас, имат родители и причините за извеждането им са свързани с бедност и липса на подкрепящи услуги. Такива семейни трагедии могат да бъдат предотвратени чрез решаване на жилищните проблеми, осигуряване на достъп по здравеопазване, образование, възможности за наемане на работа и др.

Братята и сестрите на Мария са настанени при близки и роднини

Децата на семейство Русеви, родителите на намерана в Гърция Мария, са настанени при близки и роднини. Това съобщават от Агенцията за с...

В Гърция неправителствената организация „The smile of a child“, член на Eurochild, осигурява безопасно място за Мария, докато нейният случай е в съда. Това, което медиите не подчертават е, че организацията подкрепя десетки хиляди деца и семейства от различни социални, етнически и религиозни групи в цялата страна. Доброволци и професионалисти работят, за да обезпечат материалните нужди на семействата и да осигурят подкрепа за справяне със семейни кризи, парични и психично-здравни проблеми.

Друг член в Гърция на Европейската мрежа за децата – „Roots Research Centre Greece“ работи за насърчаването на приемната грижа. По думите на Мария Теодополу в момента за децата и семействата няма истински алтернативи на наличните институции и на практика няма държавна подкрепа, преодтвратяваща разпадането на семействата.

Eurochild вярва, че Европейският съюз трябва да подкрепи страните-членки в реформата на техните системи за закрила на детето и социално подпомагане. Заедно с „Надежда и домове за децата“ и своите национални партньори Юрочайлд провежда кампания за премахване на институционалната форма на грижа за деца: „Да отворим врати за децата на Европа“.

Актуална препоръка на Европейската комисия призовава за интегрирани подходи за преодоляване на детската бедност и подобряване благосъстоянието на децата. Тя подчертава необходимостта от подкрепа на семействата не само чрез осигуряването на достъп до минимални ресурси и материални блага, но и достъп до здраве, жилище, образование, услуги за ранно детско развитие и социално подпомагане. Тя припознава нуждата за преминаване от институционална грижа за деца към алтернативи, основаващи се на семейството и общността. Важно е да се подчертае, че препоръката утвърждава децата като действащи лица, а не като пасивни получатели на подкрепа и като следствие тяхната гледна точка трябва да бъде взета под внимание във всички случаи, отнасящи се до тях.

Майката на Мария заплаши да се самоубие, ако й вземат децата

Отдел за закрила на детето към Агенцията за социално подпомагане е издала заповед за извеждане на децата на Сашка Русева от семейството...

Европейският съюз може да подкрепи изпълнението на препоръката например чрез по-строг мониторинг на усвояването на структурните фондове на национално ниво. Също така Eurochild приветства темата на следващия Европейски Форум за правата на децата, който ще се проведе на 17 и 18 декември 2013 г. - „Към интегрирани системи за закрила на децата чрез изпълнението на Програма на ЕС за правата на детето“. Прилагането на националните стратегии за ромската общност според рамките на политиките на ЕС е една важна възможност. Много страни отдават приоритет на правата и благосъстоянието на децата от ромски произход – най-ефективният начин, водещ до устойчива социална интеграция.

Гърция ще поеме следващото ротационно председателство на ЕС от януари до юни 201 4 г. Тя би могла да отправи силно послание до своите европейски партньори ако приоритизира политиките за децата и семействата като най-добрия начин за стабилен изход  от кризата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com