"ГЕРБ протестира срещу ГЕРБ в полза на ГЕРБ" - реакциите от протеста на градския транспорт

5387
"ГЕРБ протестира срещу ГЕРБ в полза на ГЕРБ" - реакциите от протеста на градския транспорт
Снимка: Actualno.com/Михаил Митев

„В едно изречение: ГЕРБ протестира срещу ГЕРБ в политическа полза на ГЕРБ“ – така блогърът Асен Генов коментира демонстрацията на работещите в столичния градски транспорт, която блокира ключови линии и кръстовища тази сряда.

"Ако опростим нещата, протестът на работниците в транспортния бранш е поредният парадокс. Протестът им всъщност е, първо, грешно мотивиран и второ, грешно насочен", пише Генов във Facebook:

"Погледнато от софийска гледна точка, градският транспорт е подконтролен на ГЕРБ от почти три петилетки. Тоест, протестът им трябва да е под балкона на кмета или пред централата на ГЕРБ. От друга страна, мотивацията / исканията им, доколкото аз разбирам нещата – повишаване на заплати, обвързано с компенсации за бранша и дори намаляване на данъци, по този начин е в интерес на работодателя (тоест, отново в полза на подконтролните на ГЕРБ общински предприятия)".

Връзката на ГЕРБ с демонстрацията беше отчетена от "Спаси София" - на първа линия сред протестиращите беше Екатерина Йорданова, която освен председател на транспортните синдикати, е общински съветник на партията в СОС и председател на Жени-ГЕРБ. Тя говори и пред камерата на Actualno.com, настоявайки за "подкрепа от държавата".

"Е какво излиза, Фандъкова организира протест, за да ѝ даде държавата сто и нещо милиона за градския транспорт? А за парното няма ли да иска? За тротоарите...", коментира Ивайло Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет. И добавя: "На протест срещу лошото време, всички на площада! Правителството нищо не прави, а какви неща обещаваше. В Москва сега е слънчево".

Аниматорът Теодор Ушев също подхожда с ирония: "Виждал съм всякакви протести. Хората протестират за свобода, автономия, за права, достойно заплащане, социално осигуряване. За пръв път обаче виждам хора, протестиращи за правото на шефовете си да си купят най-нов модел "Bugatti"...".

Според протестиращите има "реална опасност" да останат без заплати или да ги получават със закъснение. Те предупредиха, че ще организират още протести освен тези на Петте кьошета, Лъвов мост и Сточна гара - които след 9:30 ч. се преместиха пред Министерството на финансите.

Протести: Пари има, пари няма. Матури ще има ли?

Започвам с няколко цитата и казано от готвещите се да излеят недоволството си от живота под "гнета" на настощето правителство работодат...

"Спаси София" съпоставят снимки на Екатерина Йорданова и дъщеря ѝ (зам.-председател на Младежи-ГЕРБ и съпредседател на младежката структура на транспортните синдикати) от този протест с техни кадри от демонстрация в подкрепа на Йорданка Фандъкова.

"Йорданова е пламенен защитник на политиките на Фандъкова, които доведоха градския транспорт на София до фалит. Всеки да си прави изводите", коментират от неправителствената организация.

Междувременно карикатуристът и лице на "Прас прес" Чавдар Николов показа новата си карикатура, която представя кой още ще се "включи" в протеста на превозвачите и градския транспорт – ретро-клуб "Москвич-България":

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com