Общински съветник на ГЕРБ в челото на протеста на градския транспорт в София (ВИДЕО)

5498
Общински съветник на ГЕРБ в челото на протеста на градския транспорт в София (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Общественият транспорт има нужда не само от подкрепата на общините, но и от подкрепата на държавата. Тези думи изрече пред камерата на Actualno.com председателят на Съюза на транспортните синдикати в България.

СНИМКА: БГНЕС

Въпросната дама се казва Екатерина Евлогиева Йорданова. И е общински съветник на ГЕРБ в София вече четвърти мандат – тоест от 2007 година насам. За нея от "Спаси София" припомнят, че до 2019 година е била председател на Транспортната комисия на Столичния общински съвет (СОС). Сега е член на Комисията по финанси и бюджет на СОС и председател на Комисията по международно сътрудничество и туризъм, европейски програми и проекти. Освен това е председател на Жени-ГЕРБ.

Пред Actualno.com Йорданова посочи, че сега има протест "месец и половина" преди (евентуална) актуализация на държавния бюджет. "Тези хора, които виждате тук, по време на пандемията бяха на работните си места. Те не бяха зад компютрите, те не бяха на дивана, те не бяха вкъщи – те бяха на работните си места. Ние загубихме хора", каза г-жа Йорданова. По думите ѝ, синдикатите очаквали "справедливост" - 50 на 50 да се дават пари на общинско и държавно ниво за обществения транспорт. С уточнение малко по-късно: "Държавата трябва да поеме поне 50 процента". И добави, че синдикатите искали да видят адекватни суми – не можело като ти трябвали 178 000 000 лв. да видиш 15 000 000.

"Борисов като кмет на София спаси градския транспорт", каза още Йорданова. А на въпрос дали ако вдигнат цените на билетите и получат средства от държавата, ще продължат да протестират, отговорът е: "Ние, работниците, не вдигаме цените на билетите. Няма да искаме (по-скъпи билети)".

"Не разбирам как без срам и свян г-жа Фандъкова се моли за милиони, за да се финансират черни дупки и скандални сделки, без да си е мръднала пръста да спре кражбите в системата? Не е нормално да се наливат милиони в партийни каси, вместо в по-добрите условия на труд в градския транспорт и достойни възнаграждения за служителите! Парите трябва да се дадат само срещу сериозни реформи и ясни срокове: закриване на ЦГМ и обединяване на разпокъсаните общински предприятия в единна оптимизирана структура, намаляване на броя на директорите и серия подобрения на градския транспорт, които да го направят по-предпочитан и конкурентен. Само така ще гарантираме, че транспортът в София ще бъде финансово устойчив и полезен за софиянци, вместо сегашната партийна каса. Сега, в момент на криза, е времето за смели мерки и действия", категоричен е общинският съветник Борис Бонев, който зае поста като кандидатура на "Спаси София".

"От "Спаси София" от години призоваваме управляващите за необходимостта от цялостна реформа на градския транспорт, тъй като той не е конкурентен спрямо колите и все по-малко хора разчитат на него. Предлагали сме десетки конкретни решения как той да стане по-полезен за гражданите, но и да намалим ненужните разходи и да привлечем повече пътници и приходи. Ръководството на Столичната община носи цялата отговорност за това, че не пожелаха да изпълнят нито една от тези мерки. Цинично е, че кметът Фандъкова организира протести, вместо да си свърши работата, за която ѝ се плаща заплата", категоричен е Андрей Зографски от транспортния екип на "Спаси София".

Протести: Пари има, пари няма. Матури ще има ли?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София