Гешев: Хубаво е да се четат европейските доклади, ще ви допълня нещо за лице, което се укрива в Дубай

3993
Гешев: Хубаво е да се четат европейските доклади, ще ви допълня нещо за лице, което се укрива в Дубай
Снимка: БГНЕС

Близо 2300 разследвания за корупция и 156 са осъдените за такива престъпления. Това отчете на изслушването си главния прокурор Иван Гешев за работата на прокуратурата за първите 8 месеца на годината.

Той заяви, че прокуратурата не разследва по политически признак, а извършители на престъпления и подчерта, че по естествени причини за корупция най-много разследвани са представители на управляващите, което той каза и вчера на комисия по отношение на КТБ.

Как Гешев се подигра с депутатите

България е разтресена от политическа криза, защото срещу управляващите, включително срещу премиера Борисов, има сериозни съмнения за ко...

Гешев отчете спад на телефонните измами за първите 5 месеца с 95%, на битовите кражби - с 22%, на грабежите с 19% и на моторни превозни средства - с 13%.

"Хубаво е да се четат европейските доклади, за да знаем какво трябва да променим. Аз не твърдя, че прокуратурата е безгрешна, но твърдя, че не само прокуратурата е виновна за незадоволителните резултати", каза още Иван Гешев.

"Замразени са около 3 млрд. лв. след уведомления на прокуратурата до КПКОНПИ. Това са над 1,5 млрд. евро. Това са случаите преди двата емблематични на едно лице, укриващо се в Дубай (бел.ред. - Васил Божков). По този случаи са иззети множество артефакти, имащи белези на културно-исторически ценности, само законно притежаваните от него се оценяват на 1 млрд. евро", обяви Гешев по повод борбата на прокуратурата с престъпността.

"Към днешна дата ще ви допълня нещо по делото срещу едно лице, което се укрива в Дубай. Има две досъдебни производства - по едното са привлечени 11 лица. Важно е да се посочи, че от 212 предмета, които има доказателства, че са законно регистрирани, след претърсването са открити 6678 артефакта. В хода на претърсването е доказано, че предметите се съхраняват против всякакви правила в кутии с надписи от местата в България, където са изкопани", уточни Гешев.

По думите му, прокуратура ще направи всичко възможно за да се направи експертиза на тези предмети от най-добрите специалисти - не български, а от ЕС.

Защо Константин Ангелов хвърли 500-еврови банкноти по Иван Гешев?

Излязох с помощта на охраната, но човек от прокуратурата ми направи жест, който аз изтълкувах като заплашителен. Държа да отбележа, че ...

Специално за Божков, който главният прокурор така и не нарече по име, Гешев говори, че се подготвя законово предложение и прокуратурата с интерес щяла да следи кои ще са вносителите.

Отчетът на Гешев се събира на 63 страници с графики, таблици и информация за образуваните досъдебни производства както в цялата страна, така и по районни и окръжни прокуратури и бе внесен в парламента в края на миналата седмица.

В доклада се застъпват темите за спирането на метрото на станцията на Ректората от протестиращи, колекцията от артефакти на Васил Божков и незаконните сметища. Отчита се, че от 91 335 решени досъдебни производства - прекратени са 45 282.

Спрени са други 25 232, от които 20 560 поради неразкриване на извършителя. Внесени в съда са 18 351 досъдебни производства. Написаните обвинителни актове са 9991, като 5849 са приключили със споразумения.

От предадените на съд лица за същия период - 20 366 лица, което е 84,2%, са осъдени и санкционирани с влязъл в сила съдебен акт. Оправданите лица, с влязъл в сила съдебен акт, са 1,9% от всички лица. В съда са внесени 226 прокурорски акта и са предадени 283 лица, става ясно още от доклада.

Гешев с ироничен отговор за аферата "Осемте джуджета"

Иронични отговори на въпросите относно разкритията за аферата “Осемте джуджета” даде по време на изслушването си в парламен...

Според правилника на парламента главният прокурор трябваше в 10-минутно изложение да представи отчета, след което да отговаря на въпроси, но експозето му продължи доста по-дълго време.

Изслушването е безпрецедентно, защото не е по годишните доклади за дейността на прокуратурата, а бе поискано от опозиционни депутати за спазването на законите и презумпцията за невинност още в края на юли, малко след първите протести с искането за оставка на правителството и главния прокурор.

За първи път в изслушването в правната комисия вчера депутатите питаха не за статистика, а повдигнаха въпроси и поискаха отчет за всички последни скандали и разследвания на държавното обвинение (най-активни бяха тези от БСП). Отговорите на Гешев бяха основно с познати тези и твърдения като той успя да избегне отговори по същество на някои от най-важните от тях.

Депутатите от БСП, които инициираха изслушването, останаха недоволни от получените обяснения и обявиха, че не подкрепят доклада като 7 души гласуваха "против", но в крайна сметка отчетът бе приет в комисията с мнозинство и 14 гласа "за".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com