Горанов отишъл в жилището-подарък заради земетресението от Перник през 2012 година

3483
Горанов отишъл в жилището-подарък заради земетресението от Перник през 2012 година
Снимка: БГНЕС

Всъщност жилището, което обитавам, не е мое. Спомняте си, че през 2012-та година имаше земетресение в Перник. Тогава живеехме на висок етаж и заради стреса, който изпитахме тогава, отидохме в апартамент, купен от Иван Сариев с инвестиционна цел. Плащам си разходите по жилището сам. Това уточни финансовият министър Владислав Горанов по щекотливата тема с жилището в "Изгрев", което ползва и което е изградено от фирма на братя Домусчиев.

На директен въпрос дали даването на жилище не представлява заплащане на услуга, Горанов поиска да се разследва дали фирми на Сариев са спечелили обществени поръчки и ако се докаже, че такива няма, то тогава да бъде обяснено за какъв конфликт на интереси става въпрос. Трябва да съм като отшелник, да не се виждам с жив човек, за да не съм в конфликт на интереси, оплака се Горанов пред Нова телевизия. Не очаквайте да кажа като Лютви Местан, че съм настъпил руска мина, но явно все нещо съм настъпил, многозначителен беше Горанов на питане дали не е "сготвен".

Финансовият министър каза, че е имал "няколко посещения" във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Горанов уточни, че той и семейството му ползват жилището, докато, да речем, при Цветан Цветанов, имало право на собственост. Попитан и дали мисли да си прави собствено жилище, финансовият министър отговори, че не мисли в тази насока.

Корнелия Нинова: Борисов да отговори кой назначи Горанов

"Живеем в авторитарна държава. Имаме еднолична власт на един човек. Имаме тотално неглижиране на разделението на властите и на конститу...

Министърът призна и, че синът на Сариев – Христо, работел във финансовото министерство, но напуснал през 2015 година, за да кара докторантура. По думите на Горанов, Христо бил експерт по изготвяне на макроикономически анализи.

Пазарът на горива

Кое е вярно – дали "Лукойл" държи само 4 от 121 данъчни склада в страната, както казва самата компания или 85-92%, както личи от отговор на въпрос на Петър Славов и Мартин Димитров още в предишния парламент – на този въпрос Горанов отговори, че „и двете можело да се верни”. Можело броят на складовете да е малък, но вместимостта им да е голяма, по думите му. Горанов посочи, че трябва да направи справка, защото скоро не бил гледал статистика.

Относно идеята при касовите бележки за горива да се вкарат всякакви допълнителни данни – акциз, ДДС и т.н., финансовият министър не вижда големи проблеми това да стане реалност.

Горанов за апартамента: По моя преценка нямам конфликт на интереси

„Моята преценка е, че нямам“. Така министърът на финансите Владислав Горанов отговори на въпроса има ли конфликт на интерес...

И още проблеми

Горанов изрази задоволство и, че с промените в Кодекса за застраховането – да има 5000 лева лимит обезщетение за по-далечни роднини при смърт на техен близък на пътя и така смутът за „Гражданска отговорност” бил париран. В тази връзка той поиска в Конституцията да има ясно разписани текстове, че властта се сменя само с парламентарни механизми. Сякаш останаха с впечатление, че заради това, че Борисов 2 пъти им даде властта, ще го прави всеки път, внуши финансовият министър.

Невероятно или не, Владислав Горанов обяви, че властта ще загуби от новите данъци върху старите коли, защото за произведените от 2005 година насам налогът щял да е нисък. Трябва да направим минимална крачка, цивилизационен избор – дали искаме по-чист въздух, каза финансовият министър. Той се съгласи, че не точно транспортът е най-замърсяващият фактор и даде пример – имало европейски градове, където е забранено и едно дърво да изгориш.

За финал Горанов обяви, че НСО трябвало да охранява само конституционно определени органи. Оттам-нататък трябвало да има преценка докъде да се разширяват правомощията на НСО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com