X
 
 

Властта не пожела да намали по-големите данъци за старите коли

11855 37
photo of Властта не пожела да намали по-големите данъци за старите коли
Снимка: БГНЕС
Парламентът не уважи президенското вето върху приетите на 7 ноември промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които влизат в сила по-високи данъци за старите автомобили да плащат по-висок данък.

"За" повторното му приемане гласуваха 130 народни представители, 46 бяха "против". Парламентарната група на ГЕРБ е с основна заслуга за приемането му с 96 гласа "за".

Окончателно: По-високи данъци върху колите и имотите

Поредица от промени в различни закони бяха приети на второ четене от Народното събрание през Закона за корпоративното подоходно облаган...

Промените касаят увеличаване на данъка за по-старите коли, като изчисленията сочат, че за над 2 млн. автомобила на възраст над 15 години налогът става с 20 до 30% по-голям. Въвежда се нова формула за изчисляване на налога, като в нея влиза екологичен компонент (ЕК), който се определя от Общинския съвет на съответната община съгласно категориите "Евро", които са от 1 до 6. Ако за даден автомобил няма информация каква е екокатегорията му, приема се, че е най-ниската възможна. Във формулата се включа и имуществен компонент, като той се определя от мощността на двигателя, коригирана според годината на производство на автомобила.

За товарни автомобили между 3,5 тона и 12 тона Общинският съвет на съответното населено място приема екоданък между 10 и 30 лева. За мотопеди и мотоциклети, които са в категория поне "Евро 4", екоданъкът е 20% по-нисък, за "Евро 5 и 6" – 50%.

Няма обаче да има по-нисък налог за коли с катализатори, защото за катализаторите можело да се лъже и по-добре било тогава изобщо да се елиминира по този начин тази опасност.

Според данните регистрираните у нас превозни средства са над 3,6 милиона. От тях на възраст до 5 години са едва около 168 000, а колите над 20-годишна възраст са 1,5 милиона.

Ветото върху промените на Закона за корпоративното подоходно облагане е единадесетото за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание законът се счита за повторно приет, ако за него е гласувало мнозинство повече от половината от всички народни представители - 121. В мотивите си държавният глава посочва, че не е съгласен с данъка върху моторните превозни средства, отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци. Според държавния глава не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат.

Идея как да се избегнат по-високите данъци за стари коли - като се премине на газ

Автомобилите със стандарт Евро 4 ще получат бонус що се отнася до данъчната тежест. Това одобриха правителството, работодателите и синд...

Дебатът

Дебатът очаквано протече в противопоставяне между депутатите на управляващите и опозицията. Аргументите на двете страни вече са добре познати.

"Цялото управляващо мнозинство се движи в насрещното движение и то срещу своите граждани, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов. „Управляващите се опитват да "бутнат" дискусията, да се размие основният проблем, който се опитваме да решим с ветото върху Закона за корпоративното подоходно облагане“, посочи той. Според него предвижданите промени в Закона за корпоративното подоходно облагане са необмислени и ненавременни. „За това говори реакцията на българските граждани, които мигновено излязоха на улицата и адекватната реакция на президентската институция, която съвсем мотивирано ви върна като първокласници“, каза още Иван Иванов.

"Откакто приключиха президентските избори, президентската двойка се движи само в насрещното движение." Това мнение изрази председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Трябва да говорим по-аргументирано, а не да влизаме в исторически факти от президентските избори", добави той.

В отговор депутатът от БСП Таско Ерменков посочи, че повече хора са гласували за президента Румен Радев, отколкото за правителството на ГЕРБ.

Да има ли по-висок данък за стари коли – за и против

Формулата за определяне на пътния данък в България е изключително нелогична, много остаряла. Трябва да има по-малък данък за новите авт...

"Ситият на гладния не вярва - ГЕРБ трябва да размислят и подкрепят ветото на президента", заяви депутатът Георги Гьоков от БСП. "Управляващите декларираха, че са изненадани от мотива на президента за таксата битови отпадъци. Твърдят, че ако се приеме ветото, това означава без подготовка да бъдат натоварени много милиони хора за сметка на бизнеса. Странно звучи това твърдение без подготовка, защото това е отлагане от четири-пет години поне. През това време управлява все ГЕРБ“, заяви Гьоков. Според него протестите са заради липсата на социална справедливост. „Те искат справедливи цени на горивата и отмяна на това несправедливо увеличаване на данъка“, каза Гьоков във връзка с увеличаване на данъка върху старите автомобили.

"Фактът, че гледаме в пленарна зала ветото на държавния глава, който не е от управляващото мнозинство, показва, че България е с функционираща демокрация", заяви депутатът от ПГ на ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. „Отнасям се с голямо уважение към конституционното право на вето на българския президент и към неговата личност. Ако ветото бъде преодоляно, българският държавен глава може да отнесе въпроса до КС“, обясни той и допълни, че това може да направи и омбудсманът Мая Манолова, която е ярък представител на левицата. По отношение на протестите в страната срещу високите цени на горивата, Георги Марков посочи, че такива протести има и в Европа. „Да сте чули президента Макрон да си отива от власт?“, попита депутатът.

"Ще подкрепим ветото на президента с ясното съзнание, че наложеният данък за стари коли не е справедлив. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай. Той даде пример, че в Германия се инвестира в нови чисто технологични автомобили, като се дава до 10 хил. евро на всеки, който си сменя колата с екологично чиста. Според него логиката на ГЕРБ е точно обратната. „С ветото президентът ни обръща внимание още един път да обсъдим законопроекта, ако сме пропуснали нещо, което да е в полза на обществото“, посочи Рамадан Аталай.

"Веднага ще подкрепя ветото на президента, ако някой каже, че от утре българските граждани ще живеят по-добре." Това каза лидерът на "Воля" Веселин Марешки. Според него това е сценично поведение спрямо избирателите. "Няма как да го подкрепим, но ще подкрепим всяко друго предложение, което рязко ще направи така, че българските граждани да живеят по-добре", заяви още Марешки.

Групата на НФСБ в "Обединени патриоти" ще гласуваме против ветото върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Това каза народният представител от ПГ на "Обединени патриоти" Йордан Апостолов. "Веднага след това ще предложим и изменения на закона в тази му част, с която ние не бяхме съгласни още от самото му начало", обясни Апостолов. Той посочи, че от НФСБ са против облагането на хибридните автомобили и измерването на действително състояние на газовете на автомобилите. Апостолов обърна внимание и на санкциите, които грозят страната ни заради чистота на въздуха.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 12 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Те са си гласували бюджета за догодина и са сметнали приходите от по-високи данаци и връщане няма
 • Анонимен 11 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Ами, ето с такива данъци и други измислени такси Герб пълни бюджета, за да харчи после за свои хора! Това е единствената им цел! Старите коли са следствие от жестоката беднотия и ограбване, на които е подложен народа! Замърсяването идва основно от въглищата, дървата, старите камиони и автобуси, нарочно скъпата газ, но там властта не пипа и не работи! Оставка и мажоритарни избори!
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Някога на такива дерачи като ГЕРБарите се казваше "народни изедници" !
  : 0 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  5 лева. Голяма работа! Олелия до бога. Курнелийни провокации, подкрепени от еничарите депесари.
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Абе на чужд гръб и сто тояги са малко, знаеш ли я тая поговорка? Лесно ти е на тебе - 5 лева нищо не са! Ама първо, кой си ти, че да ни пробутваш за истина твоето мнение, че са 5 лева а не са 50 лева? И друго, вярно, този данък се плаща веднъж в годината. Окей, 5 лева не са проблем. Дотук добре, ама тук 5 лева, там 10 лева, онам 20 лева, и като ги събереш - накрая излизат над 1000 лева!!! Веднъж в виж още ›› годината 5 лева не са нищо, вярно е това. А дали се отказаха от идеята да ни дерат с по 12 лева всеки месец, уж за медицински застраховки, още повече уж да не сме доплащали ако се разболеем и трябва да ни лекуват в болница??? А??? Я отговори директно на този въпрос! Абе какво да ти кажа, да ми е кеф да легна в болница бе! УРРАААА!!! Ще ме лекуват напълно безплатно, без да доплатя стотинка! Ми че какво тогава! Аз да взема да си докарам някоя болест, трябва да измисля какво да направя че да се разболея по-тежко, белки имам полза от тия 12 лева дето искат всеки месец да ми удържат, а??? 12 лева по 12 месеца колко прави? Точно сто четиридесет и четири лева за годината!!! Така че умнико, освен тия "пет лева", ще ни дерат и с още близо 150 лева, а ако сметнем и застраховки (за цените на горивата не коментирам), за ток, парно, вода, всичко това започна да расте, тук по 5 лева, там по повече... Ей, какъв живот! Адът ми изглежда привлекателен в сравнение с него!!!
  : 0 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Тва не мой ни спре да йараме ,за по 1000 евро си купувам коли пк на пет десет години в германия холандия франция италия а тука данъка д 150 лева за десет годинк 1500 кева тва е без пари казано сипваш дл гире й газ до дупка ла и изкарам бутаката през йспска и после друга за 1000 кева к тд така,,,,а за замърсяването тива е лъжа платетста е тоооллкова голяма пе ди знсе кво да срава кига се еаьлюти тр виж още ›› идта теории за пет пари вдичко е лъжа и узмама имал 70-80 години живот тука и ск ги узжувей и нд робувай ба идиотите управнижижи екозащитници тд са луди к идиоти тъпи боклуци
 • Соня Нинова 9.1 Соня Нинова преди 10 месеца Профил на трол?
  Кой е този идиот, дето не може да говори и пише? Що дири той на форума в Актуално? На такива трябва да е забранено да купуват коли, камо ли да ги карат. Сигурно е персонаж от сагата на майките с неизлечими деца.
  : 1 !
 • Анонимен 9.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  До: 9.1 Ами... на мен ми прилича на платен руски трол! Дали и ти също не си платен руски трол?
  : 2 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Властта увеличи с 5 лева данъка на старите автомобили, защото здравето на българската нация е по-важно от старите таратайки на Европа. Колата не е първа необходимост. Който е беден поради мързел и шарлатания няма да кара кола. Зер при тоталитаризма на Тодор Живков всички си татрузеха задниците в автомобили. Тогава имеше ред и дисциплина. Сега всяка маймуна кара автомобил. Като има пари за кола и б виж още ›› ензин, ще има 5 лева и за данък. Ако не може, рецептата е ясна: чемодан, терминал2, Москва. В Русия и по-преди в СССР, открай време е най-хубавият живот на планетата. Така пишеше по вестниците , списанията, учебниците. Не се колебайте- земният рай в Русия ви очаква.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Ша си плащам и ша си карсм жипа 200 коня...дреме ми ба уя....тва де го пеят крадците депутате че се замърсявал въздуха е популизъм и е лъжа, приридата си знае работата ,а те са ненаситно алчни за пари да им еба мамата ,,,,айде чао
  : 6 !
 • Анонимен 8.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  8.1, Ти ненормалник ли си или си от комунистическо семейство и плюеш всичко и всички щом омразната БСП с нейния братски съюзник ДПС не са на власт?!! Правителството е предприело всички необходими мерки. Що се касае за магистралите на Борисов знай, че цяла Европа, САЩ и Канада са опасани с магистрали. Ако искаш да живееш в държава без магистрали, изселвай се в любимата ти Русия. Там е нямало, няма виж още ›› и никога няма да има магистрали поради беднота и изостаналост на населението.
  : 3 !
 • Анонимен 8.3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Инам един сааб 93 159 коня бензин пълна кнжекция атмосферка йато гк набипа дига 270 км само го пълна до горе й ксрам яко по як е иг танк нема такава кола ....данък 90 кева кво пиврче.
  : 7 !
 • Анонимен 8.4 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  До: номер 8.2 Ти или си платен руски трол, или си пълен глупак! За твое сведение, бил съм в САЩ за три месеца и съм обиколил доста от техните магистрали. Е нема такива дупки като нашите да ти кажа!!! Абе една дупчица не видях, може би ако си бях взел микроскоп щях да намеря някоя с него. Тук, в нашата "мила родина" хем ги знам всички дупки в София наизуст по пътя по който минавам за раб виж още ›› ота, хем пак не мога да избегна всичките!!! Потроших си колата няколко пъти човече! Колко пари за сервизи съм дал, не е истина... тоя седнал да ми разправя тук за комунизма, за комунисти, за партизани и ятаци и дрън-дрън ярината му!!!
  : 0 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Нека да бъде сезиран Конституционния съд и той да излезе с решение.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  От коя кофа за боклук те изтърваха, бе пишлеме несусвестно?
  : 1 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Margi Draganova е фалшив профил - ПиАр сбирщината на ГЕРБ, това не е платената гъска ! Това са наемници на повикване .
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Гнусен путински трол от колекцията на другаря Антон Кутев.
  : 3 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Не, аз съм трол на Цвъкалото - на ГЕРБ Цукалото !
  : 0 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  А няма ли да увеличат данъците на апартаментите на Цвъклевия ?
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Щели да увеличат луксозните два апартамента на Корнелия Ншнова в столицата, закупени от приватизацията на Техноимпекс и Техноекпортимпорт. Горката милионерка. Няма да я обича пролетариата и прогресивното селячество/ съгласно теориите на Ленин/.
  : 0 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Тази измет : МенТи, Тикви, Кауни са директно за бунището, заради тях България ще бъде вечно на дъното на блатото ! Те са враговете ни .
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Ти си голям тъпанар, Тиква! Вероятно си умствено изостанал, затворен в една стая с компютър. Поддържай по-често връзка с Антон Кутев от Посрано 20!
  : 1 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Ти ненормалник ли си или си от комунистическо семейство и плюеш всичко и всички щом омразната БСП с нейния братски съюзник ДПС не са на власт?!! Правителството е предприело всички необходими мерки. Що се касае за магистралите на Борисов знай, че цяла Европа, САЩ и Канада са опасани с магистрали. Ако искаш да живееш в държава без магистрали, изселвай се в любимата ти Русия. Там е нямало, няма и виж още ›› никога няма да има магистрали поради беднота и изостаналост на населението.
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Тази измет : МенТи, Тикви, Кауни са директно за бунището, заради тях България ще бъде вечно на дъното на блатото ! Те са враговете ни .
 • АнонименЩо за глупости, Мунчо? Пак си хванал безсъние. 3.1 АнонименЩо за глупости, Мунчо? Пак си хванал безсъние. преди 10 месеца Профил на трол?
  Що за глупости, Мунчо? Пак си хванал безсъние.
  : 1 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Ти си измет 1, червена гнидо, затова твоят президент те нарече блато.
  : 1 !
 • Анонимен 3.3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Безсъние - да, защото съм го наврял на майка ти в шофадата !
  : 0 !
Нагоре