Харчим все още повече на почивка в чужбина, отколкото в България

10643
Харчим все още повече на почивка в чужбина, отколкото в България
Снимка: Getty Images / Guliver

Българската туристическа индустрия търси начини за привличане на родни туристи и една от посоките за това е чрез намаляване на цените и повишаване на качеството на услугата. Това става ясно от информацията на Министерството на икономиката и енергетиката.

За 2013 г. общо пътувалите у нас или в чужбина са към 2.5 млн. души, което представлява 40% от българското население на възраст над 15 години. 28% от тях са почивали само в България, като това са предимно млади и активни хора със средно или висше образование и доходи от 340 до 700 лв, показват данните от специално социологическо проучване за причините за пътуванията на българите в страната и чужбина.

Несебър развива културния и поклонническия туризъм

Приключи реставрацията и консервацията на църквите „Св.Йоан Кръстител", „Св.Параскева" и околното им пространство в Стария ...

Средната почивка на българина у нас е 5-6 дни с разход от 244 лв. на човек. В чужбина българите харчат около 3 пъти повече – средно по 646 лв. на човек.

Три основни причини карат българите да предпочетат при пътуване България вместо чужбина – липсата на езикова и културна бариера, по-лесната организация на пътуването и на престоя, както и убеждението, че първо трябва да опознаем държавата си, а след това други страни, народи и култури. Има и една четвърта причина, свързана с желанието ни да посещаваме нови и непознати за нас места. Това стана ясно при официалното представяне на проекта на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) "Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България". Той се финансира по ОП „Регионално развитие” чрез Европейския фонд за регионално развитие на ЕС, като целта е да увеличим дела на българските туристи на вътрешния пазар, да промотираме интересни и неизвестни до този момент туристически обекти и маршрути, както и да създадем повече заетост за местната икономика, подчерта Ива Якимова, началник отдел в МИЕ и ръководител на проекта.

Според нея с реализирането на целогодишната рекламна кампания, която се предвижда по проекта, ще се намалят и и сезонността, и териториалната концентрация на туризма и ще се постигне по-равномерно разпределение на ползите от активната туристическа дейност.

 

България ще развива най-скъпия туризъм - посещения на потънали артефакти

Водолази и изследователи от България и Румъния претърсват морското дъно за потънали кораби и пристанища по европроект за 1.5 млн.евро. ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com