И днес няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

2414
И днес няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море
Снимка: БГНЕС

Басейнова дирекция „Черноморски район“ е извършила пробонабиране от три пункта във вътрешните морски води пред Дуранкулак, Шабла и Калиакра, съобщиха от екоминистерството. Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Хотелиери: Има психоза и откази от резервации по Черноморието заради "Каховка"

Притесненията от евентуално замърсяване на морската вода по българското Черноморие заради взрива на язовир "Каховка" изправя туристичес...

Каква е причината за катастрофата с язовира "Нова Каховка"?

Днес, 27 юни 2023 г., Басейнова дирекция „Черноморски район“ извърши пробонабиране от три пункта във вътрешните морски води пред Дуранкулак, Шабла и Калиакра. От взетите от тези пунктове проби дирекцията разполага с поредица от данни във връзка с проследяване на морските води, започнало през юни 2022 г. Следят се същите показатели, както в бреговите пунктове (метали, нефтопродукти, радионуклиди, пестициди и др.). Пунктовете са разположени в морски води на около 1-1,5 км от брега. Два от трите пункта съвпадат с пунктове от националния мониторинг за морски води, което позволява да се проследи история на анализите назад в годините. Първите резултати от изследванията се очакват в рамките на 10 дни.

Преобладаващият в последните дни южен вятър потиска и насочва водите на реките Днепър, Днестър и Дунав – под и над делтата на река Дунав, в северно направление. От своя страна водата на река Дунав също потиска и насочва водите на другите две реки в северно направление. По този начин се забавя достигането на Днепровските води до териториалните води на България.

Сателитни снимки потвърждават: Язовир "Каховка" вече не съществува

Южният вятър предпазва Черноморието ни от замърсяване засега

Преобладаващият към момента южен вятър предпазва от замърсяване българското Черноморие след разрушаването на стената на язовир "Нова Ка...

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната агенция по околна среда следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг.

На 26 юни излязоха и резултатите от изследване на пробите, взети на 19.06.2023 г. в българската акватория на Черно море. Повече информация можете да намерите в предходния ни бюлетин. Оценка на тенденциите, свързани с установеното състояние на водите, може да се направи след натрупването на данни от минимум четири измервания.

МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море. Радиационният фон в Одеска област е в норма. За това информира българското посолство в Киев в редовната си информация, изпратена до МОСВ.

Още по темата Украйна – четете тук

В Слънчев бряг отказват резервации заради страх от замърсяване на морето

Темпът на резервации в курорта Слънчев бряг рязко е намалял след информацията за замърсяване на Черно море вследствие на взривяването н...

Актуална информация за резултатите от направените измервания се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността. Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Оранжев код за валежи в 7 области в петък

ДНК анализът е готов: Велико Минков ли е бащата на малкото дете на Габриела Славова

АКФ алармира за лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Кой има имен ден днес, 2 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com