Италия пое официално ролята на рамкова държава на бойната група на НАТО в България

2805
Италия пое официално ролята на рамкова държава на бойната група на НАТО в България
Снимка: Министерство на отбраната

Официална церемония по поемане на ролята на рамкова държава от Италия на бойната група на територията на нашата страна се проведе днес, 17 октомври, на Учебен полигон „Ново село“. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие строя, съставен от блокове от български и италиански военнослужещи от състава на бойната група.

„Само преди три месеца Алиансът прие своята нова Стратегическа концепция, която определя заплахите и рисковете пред нашата сигурност и очерта нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да разпростре своята територия. Че държавите членки, граничещи с конфликта, ще могат да разчитат на системата за колективна сигурност“, посочи в словото си президентът Румен Радев.  „Участието в бойната група е символ на устойчивостта, силата и решимостта на Алианса“, отбеляза върховният командващ Съюзното командване на НАТО по операциите генерал Кристофър Каволи.

НАТО започва ядрени учения с американски бомбардировачи, Русия отвръща

НАТО започва планирани ядрени учения, които ще продължат до 30 октомври, съобщиха от военния алианс, цитирани от "Reuters". Ц...

„Бойната група е символ на принципите на НАТО за споделяне на отговорностите и на стремежа към мир и свобода“, каза в словото си министърът на отбраната на Италианската република Лоренцо Гуерини. Той подчерта, че приятелството между италианския и българския народ е израз на все по-голямата сплотеност в Европа и благодари за гостоприемството, за приноса на страната ни към колективната сигурност, за професионализма на българските военнослужещи.

Министър Гуерини отбеляза, че участието на Италия в мисиите и инициативите на НАТО в България, Словакия, Румъния и Унгария е изключително необходим и неизбежен отговор на заплахите за сигурността, които се породиха от агресията на една държава спрямо друга суверенна държава, от агресията на Русия спрямо Украйна. „Ние всички искаме мир, всички вярваме в мира, всички работим за мир, но постигането му зависи от баланса на силите и това е нещо, което само трансатлантическият алианс може да гарантира“, заяви той и отбеляза, че Югоизточният фланг на Алианса е от стратегическа важност за съюза.

Официалният документ по предаване на отговорността бе подписан от досегашния командир на българската бойна група подполковник Велин Кехайов, командир на 42-ри механизиран батальон във 2-ра механизирана бригада, и от командира на италианския военен контингент полковник Франческо Алаймо.

Министър Димитър Стоянов награди трима български и трима италиански военнослужещи за принос и заслуги към изграждането на бойната група на територията на Република България. С награден знак „За принос към Министерството на отбраната“ бяха наградени генерал-майор Франческо Бруно, командир на дивизия „Акуи“, флотилен адмирал Алберто Содомако от Генералния щаб на отбраната на Италия и полковник Масимилиано Монджилло от Съвместното оперативно командване на Италия. С плакет на Министерството на отбраната бяха наградени подполковник Велин Кехайов, полковник Бойко Марков от дирекция „Стратегическо планиране” и полковник Васил Енчев, заместник-началник на Щаба по операциите на Сухопътните войски.

„Има спешна нужда от финансиране и модернизация на Българската армия, за да можем да преодолеем технологичната пропаст между  българската и съюзните  армии от НАТО“, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в отговор на журналистически въпрос.  Той съобщи, че целта на военното и политическото ръководство на Министерството е в бюджета за следващата година средствата за отбрана да достигнат 2% от БВП. „Нашите съюзници от НАТО вече говорят за 2,5 процента от БВП, като визията е да се стигне до 3% през 2030 г. Виждате колко голяма е разликата. Ние все още се борим за 2 %“, коментира още министър Стоянов.

В Белгия започва учение на НАТО за проверка на ядрените сили в Европа

Учение на ядрените сили на НАТО започва днес в Белгия и ще продължи до 30 октомври, съобщиха от Алианса. То е редовно, извършва се вся...

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта положените значителни усилия за изграждането и трансформацията на бойната група от национален до многонационален мащаб с рамкова държава. „Това е първата стъпка. Нашето ниво на амбиция е тази бойна група в случай на нужда бързо да се трансформира в бригада“, заяви той. Началникът на отбраната очерта двата ключови елемента - модернизацията на Българската армия и изграждането на съответната инфраструктура, която да създаде условия за съюзниците при необходимост бързо да усилят нашия потенциал.

На събитието присъстваха още представители на дипломатическия корпус, на висшия офицерски състав от командната структура и структурата на силите на НАТО, италианските Въоръжени сили и Българската армия, представители на местните власти.

Считано от 17 октомври 2022 г. Италианската република поема от Република България ролята на рамкова държава на многонационалната бойна група, формирана на територията на Република България.

Развръщането на постоянни бойни групи за колективна отбрана на територията на страните-членки от източния фланг на НАТО допринася за осигуряване на допълнителни сили на място за укрепване на отбраната. Създаването на бойните групи е ясен знак за ангажираността на съюзниците с отбраната на всяка страна-член на Алианса. То подпомага и преодоляването на съществуващите дефицити от способности. Бойната група на територията на България е положителен фактор и за регионалната сигурност и стабилност.

Постигането на пълни оперативни способности от многонационалната бойна група е планирано до края на 2022 г Останалите държави, потвърдили участие с военнослужещи в състава на бойната група, са САЩ, Албания, Гърция, Черна гора, Република Северна Македония и Турция. Общият им принос, заедно с българските военнослужещи, е проява на съюзна солидарност и инвестиция в колективната отбрана в труден за всички момент. Предвижда се участие на бойната група в учения на НАТО.

Играят ли в тандем Орбан и Ердоган? Отлагат влизането на Швеция и Финландия в НАТО

Три месеца след като Финландия и Швеция подписаха протоколите за присъединяване към НАТО и Алиансът им отправи официална покана, две дъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com