Изборен експерт: Всеки пети протокол е сгрешен

2300
Изборен експерт: Всеки пети протокол е сгрешен
Снимка: Лили Бончева

Всеки пети протокол сгрешен, разминавания между записаното в протоколите и паметта на машините, некоригирани в РИК данни, 45 000 невалидни бюлетини. Това е равносметката след проведените на 2 април парламентарни избори, каза по БНР изборният експерт Даниел Стефанов.

Няма основание да се смята, че изборите не бяха честни, но трябва да си дадем сметка, че от години има очевидни проблеми. Постоянно се предлагат крайни решения, които не вършат добра работа.

Той даде пример с точността на броене в секциите, както и с това, че има твърде много хора в списъците и съмнения за злоупотреба.

Защо толкова години ЦИК не прави нищо по тези проблеми, пита експертът, според когото натрупването на тези подозрения ни е докарало до изострена ситуация и до риска "някои политически партии да са близо до това да не признаят резултатите".

"С години няма реакция от ЦИК. Бих искал да разбера при положение, че имаме такова сложно гласуване с двата метода, как ЦИК промени начина на обучение на СИК? Същото може да кажем за протокола – от години говорим, че е доста сложен и създава проблеми за средно интелигентен човек."

В протоколите на РИК също имаше неточности в сборуването, което е недопустимо. Няма причина те да са в такова състояние, заяви Стефанов.

"Там има електронен формуляр, в който има контроли. Не мога да кажа кои контроли са работили на тези избори. "Информационно обслужване" и ЦИК трябва да дадат някакви обяснения."

Постоянно се люлеем в крайни решения, които не вършат добра работа, например видеонаблюдението и машинното гласуване, изтъкна Даниел Стефанов.

"СИК не са злонамерени. Там няма планирана координирана фалшификация на изборния резултат, но има сериозни неточности", коментира експертът.

Анализ след вота показа хиляди грешки на избирателните комисии

Връщането на хартията доведе до увеличаване броя на невалидните бюлетини на последните парламентарни избори. Това заяви Анастас Гьоков...

Срещаме почти едни и същи проблеми на различни избори и не променяме почти нищо, описа картината той.

Стефанов прогнозира, че ако така отидем на местните избори, този инструмент на демокрацията може да бъде напълно провален и дискредитиран.

"В момента има опасност за този демократичен инструмент и трябва да се действа. Не може да си играем на лъжемерки като видеонаблюдение, замяна на кръгче с квадратче."

Той призова да се избере само един способ на гласуване, "метод, който да създава доверие и в единия партиен блок, и в другия партиен блок", като според него това трябва да бъде "ясен, добре обмислен метод на гласуване, който да бъде приложен по чист начин".

Тези 45 000 невалидни бюлетини представляват само 1,6% от гласовете. Има индикатори, които показват, че няма чак такова инвалидизиране, посочи още изборният експерт. По думите му "не е някакъв кошмарен процент".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com